Godišnji sastanak guvernera EBRD u Sarajevu
08.05.2019 Sarajevo

Godišnji sastanak guvernera EBRD u Sarajevu

Godišnji sastanak guvernera EBRD u Sarajevu Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Lideri zemalja Zapadnog Balkana stigli su danas u Sarajevo, gde se održava Godišnji sastanak guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Poslovni forum 2019.

 


U Sarajevo su stigli premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, dok će BiH predstavljati predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić.

Zvizdić je na otvaranju Godišnjeg sastanka guvernera rekao da je EBRD glavni partner BiH kada je u pitanju ekonomski razvoj.

Prema njegovim rečima, EBRD je u BiH investirala ukupno više od 2,3 milijarde evra, putem 160 različitih projekata, od čega se 82 posto odnosi na investicije u infrastrukturu, posebno u transevropski koridor 5C, u koji je EBRD do sada uložila 550 miliona evra.

EBRD je u 2018. godini u BiH uložila 200 miliona evra, dodao Zvizdić, izrazivši očekivanje da će doći do dalje ekspanzije i da će te investicije premašiti iznos od 300 miliona evra u ovoj godini.

On je naveo da bi ta sredstva trebalo da budu investirana ne samo u sektoru infrastrukture, već i u jačanu privatnog sektora i razvoju malih i srednjih preduzeća, energetskoj efikasnosti i zelenoj ekonomiji.

Zvizdić je dalje kazao da je Savet ministara BiH opredeljen za procese integracije i jačanje ekonomije, naglašavajući da je BiH ostvarila značajne pomake, posebno kada je reč o konkurentnosti domaćih proizvoda.

"BiH ima kontinuirani rast izvoza, a stopa nezaposlenosti pokazuje pad", kazao je on.

Zvizdić je rekao da je EU najznačajniji partner BiH u spoljnotrgovinskoj razmeni, u koju je izvezeno više od 73 posto proizvoda.

Najvažniji spoljnotrgovinski partneri i ključna izvozna tržišta su Nemačka, Italija, Austrija, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Turska, naveo je on.

"Nadam se da će ova konferencija uroditi plodom i dovesti investicije u BiH", kazao je predsedavajući Saveta ministara BiH.

Predsednik EBRD Suma Čakrabarti rekao je da gde god da EBRD investira ona spaja ljude kako bi uticali na tranziciju.

"Priča EBRD u BiH je počela odmah nakon potpisivanja Dejtona. Danas smo, posle ulaganja od 3,2 milijarde evra, ovde počeli sa rekonstrukcijom energetske i putne indrastrukture", naveo je on.

Prema njegovim rečima, EBRD povezuje različite delove zemlje, ali isto tako i BiH sa drugim zemljama.

"Naš cilj je da osnažimo lokalce, da im stvorimo uslove da ostanu ovde. Mi verujemo da to možemo tako što ćemo pomoći integraciju. BiH je samo jedno poglavlje onoga što radimo. Imamo uticaj na tri različita kontinenta", kazao je Čakrabarti.

On je rekao i da Srbija i Kosovo moraju nastaviti razgovore, dodavši da bi premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva nominovao za Nobelovu nagradu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side