11.02.2018 Beograd

Gligorov: Prilika za rešenje spora Grčke i Makedonije, Cipras i Zaev gledaju napred

Gligorov: Prilika za rešenje spora Grčke i Makedonije, Cipras i Zaev gledaju napred Foto: Medija centar Beograd
Profesor Instituta za međunarodne ekonomske studije u Beču Vladimir Gligorov ocenio je da sada postoji prilika za obostrano prihvatljivo rešenje spora Grčke i Makedonije oko njenog naziva.

U intervjuu za grčki sajt "protothema.gr" Vladimir Gligorov, sin prvog predsednika nezavisne Makedonije Kire Gligorova, ocenio je kao pozitivan korak to što se vlada Zorana Zaeva "odrekla antičkomakedonske ideologije" svog prethodnika Nikole Gruevskog.

On je ukazao na posebnost identiteta i jezika Makedonaca, a kako je rekao, "svađa oko Aleksandra Velikog, to je sramota".

Gligorov je rekao da se "pitanje naziva može rešiti politički dostojanstveno" i ocenio da su premijeri Aleksis Cipras i Zaev "moderni političari nove vrste" koji "žele da gledaju napred".

Na pitanje o Ustavu Makedonije, Gligorov je rekao da smatra da ga "treba revidirati iz unutrašnjih razloga, a i radi približavanja Evropskoj uniji, kako bi se rešila i pitanja koja postavlja Grčka".

Gligorov je rekao da nema osnova za zabrinutost Grčke zbog navodnog postojanja iredentističkih, ekspanzionističkih namera Makedonije što je glavno obrazloženje zahteva Atine da sused promeni naziv.

"Nema dokaza ni o iredentizmu, niti o podršci Makedonije iredentističkim idejama. Naravno, nema ni naznaka terorističkih aktivnosti van granica. Radi se o istorijskim referencama (u Ustavu, na istoriju regiona i stanovnika Makedonije), ali ako je potrebno garantovati nepostojanje iredentizma i teritorijalnih pretenzija, onda: 'Da!', trebalo bi da tih garancija i bude", rekao je Gligorov.

Dodao je da je i da je "teorijski zbunjujuće boriti se za vlasništvo nad prošlošću", ali da ne veruje da postoje teritorijalne pretenzije Makedonije prema njenim susedima ili da će ih biti.

Na pitanje da li su Grčka i Makedonija nekada bile blizu rešenja, Gligorov je rekao da smatra da jesu i da su Kostas Simitis - socijalistički premijer od 1996 do 2004, i Jorgos Papandreu - Simitisov ministar spoljnih poslova od 1999. do 2004, "imali veoma dobar pristup celom problemu" i da je atmosfera za dogovor bila "bolja nego ikada pre".

"Papandreu je tokom predsedavanja Grčke EU (2003. godine) radio na rešenju (spora Atina-Skoplje) u kontekstu integracije Balkana u EU. Potom su u obe zemlje vlast preuzeli nacionalisti", rekao je Gligorov.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side