Generalni sekretar OEBS-a: Zabrinjava negativna retorika političara u BiH
21.02.2018 Sarajevo

Generalni sekretar OEBS-a: Zabrinjava negativna retorika političara u BiH

Generalni sekretar OEBS-a: Zabrinjava negativna retorika političara u BiH Foto: prtscr ytb
Generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Tomas Greminger izjavio je danas u Sarajevu da je zabrinut zbog negativne retorike političkih lidera u BiH, ocenivši da to podriva ostvareni napredak i onemogućava značajne reformske iskorake.

"Zbog toga bi podstakao političke lidere ove države da se više potrude da bi ostvarili kompromis za korist građana", rekao je Greminger, koji boravi u dvodnevnoj poseti BiH.

On je dalje rekao da je sa političkim zvaničnicima u Sarajevu razgovarao o izmenama Izbornog zakona, izrazivši zabrinutost što nije došlo do napretka na tom planu.

BiH ima obavezu sa sprovede odluku Evropskog suda u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci", kojom se eliminišu diskriminatorske odredbe iz Izbornog zakona da se predstavnici nacionalnih manjina ne mogu kandidovati za članove Predsedništva BiH i delegate u Dom naroda parlamenta BiH.

Takođe, mora se sprovesti odluka Ustanog suda BiH koja se odnosi na izbor poslanika iz Kantona u parlament Federacije BiH, kao i odbornika u Gradskom veću Mostara.

"Misija OEBS-a sarađuje sa ostalim partnerima iz međunarodne zajednice u cilju stvaranja pretpostavki za dijalog i kompromis, ali same stranke moraju se snažnije angažovati", rekao je Greminger, upozorivši da bi bilo rizično ući u izbore a da se ne zna kako će implementirati izborne rezultate.

Opšti izbori u BiH održaće se u oktobru ove godine.

Griminger je još istakao da će misija OEBS-a nastaviti snažno da podržava reformski proces u Bosni i Hercegovini, dodavši da je sa zvaničnicima danas razgovarao o pitanjima koja su izazov na evropskom putu zemlje, poput obrazovanja, poštovanja ljudskih prava i borbe protiv kroupcije.

"Naša izvrsna saradnja s vlastima na svim nivoima važna je za obe strane. OEBS je zadržao aktivnu, ali nepristranu ulogu u ovoj zemlji i nastavićemo činiti sve to i raditi sa svim akterima na svim nivoima", rekao je on.

Generalni sekretar OEBS-a posebno je upozorio na problem diskriminacije u procesu obrazovanja, navodeći da sva deca u BiH zaslužuju jednake prilike za kvalitetno obrazovanje.

"Nažalost, neki lideri često koriste decu kao sredstvo za ostvarenje političkih ciljeva. BiH ne može postati prosperitetna zemlja ako ne osigura kvalitetno obrazovanje bez ikakvih oblika diskriminacije. Učenici iz Jajca su uspeli sprečiti pođele u svojoj zajednici", naveo je Greminger.

Učenici Srednje škole u Jajcu odbili su namere političara da tu školu podele na dve, jednu u kojoj bi bili hrvatski učenici, i drugu, koju bi pohađali bošnjački đaci.

OEBS će nastaviti pružati podršku inkluzivnom osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, naveo je Griminger.

On se danas sastao sa članovima Predsedništva BiH, zamenikom ministra spoljnih poslovna BiH i predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH, a posetio je i Travnik i Vitez, gde je razgovarao sa lokalnim zvaničnicima.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side