04.01.2018 Skoplje

Generalni sekretar NATO 17. i 18. januara u Skoplju

Generalni sekretar NATO 17. i 18. januara u Skoplju Foto: Pixabay
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posetiće 17. i 18. januara Makedoniju, javila je danas makedonska Televizija Telma.

Pozivajući se na izvore u Vladi Makedonije, televizija navodi da će premijer Zoran Zaev biti domaćin Stoltenbergu, ali i da će se generalni sekretar Alijanse sresti sa celim državnim vrhom.

To je prva poseta generalnog sekretara NATO Skoplju posle tri godine, a dolazi u vreme kada se pojačava dijalog Grčke i Makedonije za rešavaje spora sa imenom, što je uslov za ulazak Makedonije u NATO.

U isto vreme, po nekim najavama, treba da počne nova runda pregovora u kojima se, prema poznavaocima, očekuje da se započnu suštinski razgovori oko imena Makedonije.

Više signala iz Skoplja i Atine poslednjih meseci ukazuju da vlade dve susedne zemlje pokušavaju da ubrzaju rešavanje spora pred samit NATO u junu ove godine, a prema nemačkoj agenciji DPA, koja se poziva na grčke izvore, SAD prave snažan pritisak za ulazak Makedonije u tu alijansu.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas izjavio je da Grčka želi da reši decenijski spor oko imena Makedeonije i da će se pregovarati za složeno ime.

"U sporu sa imenom Vlada pregovara i podržava složeno ime (za Makedoniju) koje će se uptebljavati svuda", rekao je Kocijas danas posle sastanka koji je u vezi predstojećih pregovora sa Makedonijom sa nekoliko ministara održao premijer Grčke Aleksis Cipras.

Vicepremijer Makedonje za evropska pitanja Bujar Osmani izjavio je danas da su vlade dve susretne zemlje stalnoj komunikaciji, ali nije potvrdio informacije grčkih medija da če u ponedeljak ili utorak otputovati u Atinu da bi se sastao sa Kocijasom.


autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side