18.10.2017 Sarajevo

Generalni sekretar Interpola u Sarajevu: Razgovori o ključnim bezbednosnim izazovima

Generalni sekretar Interpola u Sarajevu: Razgovori o ključnim bezbednosnim izazovima
Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić i čelni ljudi policijskih agencija u BiH sastali su se u Sarajevu sa generalnim sekretarom Interpola Jurgenom Stokom.

Mektić je rekao da je tokom razgovora Stok naglasio da je BiH u samom vrhu zemalja članica Interpola kada je reč o blagovremenom sprovođenju preporuka i sistema.

Naveo je da je razgovarano i o ključnim bezbednosnim izazovima, s obzirom na velike mehanizme Interpola.

Ministar bezbednosti je rekao da će, zbog poraza Islamske države u Siriji, neki od državljana BiH verovatno pokušati da se sa tog ratišta vrate u BiH, dodavši da je putem Interpola osigurano da BiH ima određene informacije u vezi s tim.

Mektić je kazao da je za BiH značajno što Interpol razvija sistem borbe protiv sajber kriminala, dodavši da BiH nije ni institucionalno ni kadrovski obučena da se suprotstavi toj vrsti kriminala.

Na sastanku sa Stokom bilo je reči i o sprečavanju pranja novca.

"BiH ima problema koji se manfestuju na dva načina. Postoje kanali na osnovu kojih prljav novac ulazi u BiH, ali postoje i informacije o pojavama da kriminalci i pojedinci iz BiH pokušavaju da taj novac 'provozaju' kroz svetske destinacije i kao legalan novac ga vrate u BiH. Tu ćemo svakako koristiti kapacitete Interpola", rekao je Mektić.

Stok je rekao da se zajednice suočavaju sa nizom pretnji koje sve zemlje zajedno treba da rešavaju s obzirom na to da su one kompleksne i na međunarodnom nivou.

On je istakao da su policijske snage iz BiH imale centralnu ulogu u pojedinim operacijama, poput jedne međunarodne operacije protiv ilegalne trgovine oružjem.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side