13.07.2018 Skoplje

EU pozvala sve u Makedoniji da podrže dogovor sa Grčkom

EU pozvala sve u Makedoniji da podrže dogovor sa Grčkom Foto: Pixabay
Visoki zvaničnici EU Federika Mogerini i Johanes Han pozvali su danas sve političke partije i građane u Makedoniji da podrže primenu dogovora sa Grčkom za rešenje spora oko imena.

"Svi lideri, partije i građani treba da vide kakvu korist će da donese rešavanje dugogodišnjeg spora sa imenom i konstruktivno da se uključe u ratifikaciju i sprovođenje dogovora", rekla je Mogerini nakon sastanka Saveta za stabilizaciju sa Makdonijom.

Kako su preneli makedonski mediji, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku je dogovor Makedonije sa Grčkom nazvala "jednim od najvećih uspešnih priča našeg vremena", dodajući da to govori "bez straha da preteruje kada to kaže".

"Setite se, pre samo jedan mesec dogovor nije bio potpisan, poziv za NATO nije bio upućen i nije postojala odluka Saveta o datumu za pregovore. Za manje od jednog meseca nalazite se na sasvim drugom mestu", rekla je Mogerini.

Ona je istakla da EU očekuje od svih u vladi i opoziciji da produže da rade zajedno na evropskim reformama.

"Vrata EU su otvorena i put zemlje ka Uniji je sada neopoziv. Mi stojimo čvrsto uz vas", poručila je Mogerini makedonskim političarima i građanima.

Evrokomesar za proširenje Johanes Han je potvrdio da će doći u Makedoniju 17. jula za početak tehničkog dela procesa analize usaglašenosti makedonskog sa evropskim zakonodavstvom i koliko je zemlja spremna za početak pregovora.

"Ovaj pripremni posao nije nešto što se pravi za nekoliko sedmica. Treba da se pripreme svih 35 poglavlja koja pokrivaju pristupne pregovore. To mora pažljivo da se pripremi i ključno je da tu stvar napravimo za jednu godinu", rekao je on.

Han je istakao da je od ključne važnosti za Makedoniju da produži da radi na uslovima za početak pregovora sa EU, a to su reforma administracije, borba protiv korupcije, uključujući i visoku korupciju i reforma obaveštajnih službi.

Sa makdonske strane sastanku Saveta za stabilizaciju prisustovali su ministar spoljnih poslva Nikola Dimitrov i vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side