EU poziva na hitno postizanje konsenzusa o imenovanju rukovodstva OEBS
17.07.2020 Beograd

EU poziva na hitno postizanje konsenzusa o imenovanju rukovodstva OEBS

EU poziva na hitno postizanje konsenzusa o imenovanju rukovodstva OEBS
Evropska unija je danas saopštila da je od ključne važnosti da konsenzus o imenovanju rukovodstva Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) bude postignut bez daljeg odlaganja.

Odbijanje nekih od 57 članica OEBS da prihvate predlog predsedvajuće Albanije o imenovanju najviših zvaničnika OEBS podriva efikasnost Organizacije i slabi preko potreban multilateralan pristup bezbednosti u Evropi, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

"U potpunosti funkcionalno i stabilno rukovodstvo od još je veće važnosti ako se imaju u vidu brojni aktuelni izazovi na našem kontinentu čije je rešavanje postalo još hitnije zbog pandemije korona virusa", navela je EEAS.

EU je zahvalila Albaniji na naporima koje je kao predsedavajuća uložila da bi bio produžen mandat generalnom sekretaru OEBS Tomasu Gremingeru i šefovima tri autonomne institucije: predstavniku OEBS za slobodu medija Arlemu Deziru, direktorki Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Ingibjorg Solrun Gisladotir i visokom komesaru za nacionalne manjine Lambertu Zanijeru.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side