EU čestitala Severnoj Makedoniji
17.07.2020 Skoplje

EU čestitala Severnoj Makedoniji

EU čestitala Severnoj Makedoniji Foto: Novi magazin / SA
Evropska unija je danas čestitala građanima Severne Makedonije što su glasali na parlamentarnim izborima i pored zdravstvenih izazova zbog pandemije kovida 19 i poručila da od makedoskih vlasti očekuje da nastave reforme vezane za EU integracije.

U zajedničkom saopštenju šef diplomatije EU Žosep Borel i evrokomesar za proširenje Oliver Varheji naveli su da će EU nastaviti da podržava Severnu Makedoniju na putu ka EU i izrazili nadu da će prva međuvladina konferencija o otvranju pristupnih pregovora biti održana što je pre moguće.

Borel i Varheji su istakli da je posebno važno sporvođenje reformi u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da se nastavi jačanje dobrosusedskih odnosa.

"Radujemo se što ćemo sarađivati sa jakim parlamentom i stabilnom koalicionom vladom, koja bi trebalo da ispuni strateški cilj zemlje za integraciju u EU i da odgovori na očekivanja građana", naveli su zvaničnici EU, dodajući i da se zalažu za zajedničku borbu protiv pandemije kovida 19 i njenih posledica.

Navodi se da su, prema preliminarnim nalazima i zaključcima međunarodnih posmatrača misije OEBS/ODIHR, vanredni parmentarni izbori u Severnoj Makedoniji uglavnom bili dobro vođeni uz prilagođavanjae pandemiji i da je kampanja generalno bila takmičarska, ali da je "pravna stabilnost potkopana suštinskom revizijom zakonskog okvira i vladinim uredbama".

Evropska unija, ističe se, očekuje od svih političkih aktera i relevantnih institucija u Severnoj Makedoniji da nakon objavljivanja preporuka OEBS/ODIHR za buduće izbore, nastave zajednički rad na primeni tih preporuka dosta pre novih izbora.
 

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side