13.03.2018 Beograd

Erjavec: Slovenija će podržati Kosovo na putu integracija

Erjavec: Slovenija će podržati Kosovo na putu integracija Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Slovenije, Karl Erjavec, izjavio je danas u Prištini da je Kosovo postiglo veliki napredak u proteklih 10 godina državnosti i izrazio spremnost i posvećenost svoje zemlje bilateralnoj saradnji u ekonomiji, i podršci Kosovu na putu integracija, prijema u međunarodne organizacije i "predvođenja regionalnih inicijativa".

Erjavec se danas sasatao s predsednikom Skupštine Kadrijem Veseljiem, s premijerom Ramušom Haradinajem i s ministrom spoljnih poslova Bedžetom Pacolijem.

U saopštenju Kabineta premijera piše da "Kosovo održava dobre prijateljske odnose sa slovenačkim narodom" što treba nastaviti.

"Premijer Haradinaj je izjavio da postoji dobra klima između Kosova i Slovenije u saradnji u mnogim oblastima", da je Slovenija jedan od najvećih investitora i da je Kosovo zainteresovano za nastavak ekonomskog partnerstva, a posebno radi poboljšanja bilansa uvoza i izvoza, kaže se u saopštenju.

Haradinaj je zatražio nastavak podrške Slovenije na međunarodnom planu.

"Vaša podrška pri novim priznanjima, učlanjivanju u INTERPOL, UNESCO, u procesima evro-atlantskih integracija je neprocenjiva za nas. Mi smo evro-atlantska zemlja. To je naš odredište", rekao je Haradinaj.

Govoreći o transformaciji Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova, Haradinaj je kazao da osnivanje Vojske Kosova sa ustavnim mandatom, "neće izmeniti bilans bezbednosti u regionu, naprotiv, doprineće mu".

U saopštenju kabineta predsednika kosovskog parlamenta se kaže da se na sastanku razgovaralo o odličnim odnosima Kosova i Slovenije.

Veseli je istakao potrebu intenziviranja odnosa dveju skupština i nastavak podrške zvanične Ljubljane Kosovu i ubuduće, dok je Erjavec rekao da "podrška Slovenije Kosovu neće nedostajati", u ekonomskom sektoru, takođe i radi što uspešnije evro-integracije i prijema Kosova u međunarodne organizacije.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side