EPP doneo rezoluciju o jačanju evropske perspektive država regiona
20.11.2019 Zagreb

EPP doneo rezoluciju o jačanju evropske perspektive država regiona

EPP doneo rezoluciju o jačanju evropske perspektive država regiona Foto: Beta, AP
Evropska narodna partija (EPP) usvojila je danas na skupu u Zagrebu rezoluciju o osnaženju evropske perspektive jugoistočne Evrope.

Tim dokumentom, koji je predložila Hrvatska demokratka zajednica (HDZ), pozivaju se evropske institucije i države članice da što pre otvore pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

U dokumentu se traži i da se ohrabre reforme u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu da bi te zemlje što pre ispunile kriterijume za ulazak u Uniju.

Prvog dana Kongresa EPP u Zagrebu velika pažnje bila je posvećena proširenju EU, a vodeći ljudi evropskih narodnjaka kritikovali su blokadu otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Otvaranje pregovora s te dve države u oktobru je blokirala grupa članica EU predvođena Franscuskom.

Premijer Hrvatske i lider HDZ Andrej Plenković rekao je ranije danas da će tokom hrvatskog predsedavanja EU u prvoj polovini iduće godine jedan od prioriteta biti evropska perspektiva država regiona, a u tom kontekstu će u maju u Zagrebu biti održan i samit čelnika EU i Zapadnog Balkana. On je ocenio da su nova pravila proširenja EU koja predlaže Francuska nepotrebna, jer su "filteri" za zemlje kandidatkinje već sadržani u postojećem mehanizmu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side