Episkopski savet: Protesti neće stati dok se Zakon ne povuče
11.01.2020 Podgorica

Episkopski savet: Protesti neće stati dok se Zakon ne povuče

Episkopski savet: Protesti neće stati dok se Zakon ne povuče Foto: Beta / Risto Bozovic
Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve (SPC) usvojio je nacrt inicijative za ocenu ustavnosti odredbi Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koja će kako je saopšteno, u najskorijem periodu biti predata Ustavnom sudu.

Nakon sednice Saveta poručili su i da protesti širom Crne Gore "neće stati niti će se umanjivati" dok se "ovakav diskriminacioni" Zakon o slobodi veroispovijesti ne povuče.

"Episkopski savet u potpunosti podržava juče objavljeni stav Pravnog saveta i poziva sve dobronamerne da svoje predloge, sugestije i ideje dostavljaju Pravnom savetu preko naših episkopija i da se ne preduzimaju jednostrane pravne aktivnosti na polju protivljenja ovom zakonskom tekstu", navodi se u saopštenju.

Mitrpolija Crnogorsko primorska saopštila je da inicijativa Ustavnom sudu Crne Gore za ocenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o slobodi veroispovesti koju su predala dvojica beogradskih advokata nije usaglašena niti dogovorena sa crkvom.

Episkopski savjet, kako se dodaje, podržava buduće organizovanje i sprovođenje molitvenih litija četvrtkom i nedeljom.

"I daje blagoslov da mesno sveštenstvo u svim gradovima prema iskazanoj želji i potrebi vernog naroda ostalim danima organizuje molitvene skupove i crkveno-narodne tribine pri hramovima, kulturnim centrima i drugim za to prikladnim mestima, podsećajući na obavezu čuvanja mira i dostojanstva, kao i do sada".

Dostavljena je i poruka Episkopskog saveta koja će biti pročitana sutra tokom molebana i litija.

U poruci se, između ostalog navodi da ih ima mnogo, više nego što može da se izbroji, i da su spremni da ostanu koliko god bude bilo potrebno, jer ih "ne guši strah", već ih "drži hrabrost", i ne može im ništa laž, jer ih vodi istina.

"Nema mećava, nema kiša, zime, ni vrućine nadolazećeg ljeta Gospodnjeg koje bi nas sprečile. Zato, u ime vernog naroda i sveštenstva četiri eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, tražimo od sve tri grane vlasti naše države Crne Gore, kako one izvršne, tako i od zakonodavne i sudske, da nađu načina da pomenuti Zakon – nepovratno stave van svake pravne snage i van svakog političkog značaja. Neka to urade, što im njihov narod kaže, kako znaju i umeju", navodi se u poruci.

U poruci mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, episkopa mileševskog Atanasija, budimljansko-nikšićkog Joanikija, zahumsko-hercegovačkog i primorski Dimitrija, dioklijskog Metodija i episkopa umirovljenog zahumsko-hercegovačkog Atanasija se dodaje da će se samo tako vratiti, "sada veoma narušen mir i spokoj pravoslavnim vernicima koji su im u ove božićne dane narušili državni organi".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja