Džaferović i Komšić glasali za priznanje Kosova
17.09.2020 Sarajevo

Džaferović i Komšić glasali za priznanje Kosova

Džaferović i Komšić glasali za priznanje Kosova Foto: Beta/Miloš Miškov
Bošnjački i hrvatski članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić glasali su danas za priznanje nezavisnosti Kosova, dok je srpski član Predsedništva Milorad Dodik bio protiv.

"Priznanje Kosova kao nezavisne države Dodik nije prihvatio, glasali smo dva naprema jedan za tu odluku. Dodik je bio protiv i to će biti tema narednih sednica", kazao je posle sednice Predsedništva BiH hrvatski član Željko Komšić.

Prema njegovim rečima, sada treba očekivati da Dodik zatraži sazivanje posebne sednice Narodne skupštine RS i pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

"Za očekivati je da će sada Dodik tražiti sednicu NSRS i iznositi one teme gde se povezuje Kosovo i RS. To je rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji, i pretpostaljam da svi znate kuda bi to vodilo", ocenio je Komšić.

Danas su u Sarajevu održane redovna i dve vanredne sednice, od kojih je jedna bila posvećena pitanju priznanja Kosova.

Na drugoj vanrednoj sednici, na kojoj se glasalo o premeštanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim, Džaferović i Komšić su glasali protiv, dok je Dodik, kao inicijator tog pitanja, glasao za.

"Nismo to podržali, jer bi to, između ostalog, bilo protiv rezolucije UN-a i BiH je podržala tu rezoluciju. Znači da bi premeštanjem ambasade BiH prekršila tu rezoluciju. Onda zamislite kako se na to gleda u arapskim zemljama", naveo je Komšić.

Kada je u pitanju "mini Šengen", o čemu se raspravljalo na redovnoj sednici, Predsedništvo BiH je podržalo odluku, uz uslov da se dobro ispita kako je zamišljena ta saradnja.

Savetu ministara BiH je naloženo da analizira i izvesti Predsedništvo šta bi pridruživanje toj inicijativi značilo za BiH i kako to korespondira sa ostalim inicijativama u regiji.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side