Džaferović: Dodela Nobelove nagrade Handkeu skandalozna i sramna
10.10.2019 Beograd

Džaferović: Dodela Nobelove nagrade Handkeu skandalozna i sramna

Džaferović: Dodela Nobelove nagrade Handkeu skandalozna i sramna Foto: pixabay
Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocenjuje kao skandaloznu i sramnu odluku Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka o dodeli Nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu, koji je od 1992. do 1995. opravdavao ratne zločine u BiH i stajao u zaštitu njihovih izvršilaca, saopšteno je iz njegovog komiteta.

"Sramotno je da je Nobelov komitet olako prešao preko činjenice da je Handke opravdavao i stajao u zaštitu Slobodana Miloševića i njegovih izvršilaca, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su pred UN Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za najteže ratne zločine uključujući genocid", kaže se u saopštenju koje prenosi Fena.

Džaferović dodaje da Handke nije pokazao ni najmanji znak pokajanja niti je pružio izvinjenje žrtvama genocida, silovanja, logora i drugih zverskih zločina, kao da on i do danas negira istinu o genocidu u Srebrenici i tvrdi da su građani Sarajeva tokom opsade inscenirali pokolje.Dodeljivanje Nobelove nagrade takvoj osobi je čin direktnog legitimiranja njegovog beščasnog intelektualnog i političkog angažmana, što nije dostojno nijedne institucije koja promoviše civilizacijske vrijednosti, pa tako ni Kraljevske švedske akademije nauka, čiji je Komitet, ovom sramnom odlukom, potpuno izgubio moralni kompas, zaključuje se u saopštenju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja