10.01.2019 Zagreb

Dvojica hrvatskih ministara osudili prisustvo ambasadora na proslavi Dana RS

Dvojica hrvatskih ministara osudili prisustvo ambasadora na proslavi Dana RS Foto: Beta/AP/Amel Emric
Hrvatski ministri branitelja i odbrane, Tomo Medved i Damir Krstičević osudili su danas prisustvo hrvatskog ambasadora u BiH Ivana Del Vekija na svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana Republike Srpske u Banjaluci, posebno zbog toga što je na tom događaju odlikovan general koji je u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine, prenela je agencija Hina.

"Neprimeren postupak, posebno uvažavajući činjenicu da je na tom događaju odlikovan ratni zločinac koji je u Hrvatskoj pravosnažno osuđen za teški ratni zločin", rekao je Medved novinarima pre početka sednice vlade.

Prisustvo hrvatskog ambasadora na jučerašnjoj proslavi u Banjaluci komentirao se je i ministar obrane Damir Krstičević koji je rekao da je "to sramota" i da on to nikad ne bi uradio.

Na proslavi, na kojoj je bio i predsednik HDZ BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan general Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin. Lisica je 1991, kao pukovnik u Kninskom korpusu pod komandom Ratka Mladića, komandovao artilejrijskim napadima na Šibenik.

Medved je kazao da će o eventualnim sankcijama ambasadoru Del Vekiju odlučiti resorno ministarstvo i dodao da koliko on zna, ministarstvo nije bilo obavešteno o prisustvu ambasadora na proslavi u Banjaluci.

Medved nije hteo da komentariše prisustvo lidera HDZ BiH tom događaju, na kojem je predstavljen i pozdravljen kao "šef izaslanstva hrvatskog naroda".

"Čović kao predstavnik hrvatskog naroda u BiH donosi svoje odluke i to ne želim da komentarišem", dodao je.

U Banjaluci je juče svečano obeležen 9. januar kao Dana republike, iako je Ustavni sud BiH taj praznik još 2015. godine ocenio diskriminatorskim za Hrvate i Bošnjake i proglasio ga neustavnim.

U RS je potom održan referendum na kome su građani podržali da se 9. januar i dalje slavi kao Dan RS. Potom je RS ukinula odredbe Zakona o praznicima RS koje su se odnosile na 9. januar, a Narodna skupština RS je usvojila novi Zakon o Danu RS, prema kojem se taj dan i dalje obeležava 9. januara, ali kao sekulаrni i neobavezujući praznik.

Taj datum izabran je u znak sećanja na 9. januar 1992. kada su u hotelu Holidej in u Sarajevu tadašnji srpski poslanici u parlamentu Socijalističke republike BiH usvojili Deklaraciju o proglašenju "republike srpskog naroda u BiH".

Jučerašnjoj proslavi u Banjaluci prisustvovali su i premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Proslavu su ignorisali su gotovo svi predstavnici diplomatskog kora u BiH.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side