Dunja Mijatović: Blajburška misa bi zadala težak udarac pomirenju u regionu
15.05.2020 Beograd

Dunja Mijatović: Blajburška misa bi zadala težak udarac pomirenju u regionu

Dunja Mijatović: Blajburška misa bi zadala težak udarac pomirenju u regionu Foto: PrntScr / You Tube
Komesarska Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je danas da bi najavljena "blajburška misa" u Sarajevu predstavljala dodatni napad na žrtve ustaškog režima u nekadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i da bi zadala težak udarac pomirenju u regionu.


"Sveta misa zakazana za 16. maj u Sarajevu, s ciljem odavanja počasti vojnicima i civilima stradalim u Blajburgu po završetku Drugog svetskog rata, može da bude shvaćena kao glorifikacija onih koji su podržavali nacistički orijentisan ustaški režim, odgovoran za smrt stotina hiljada ljudi", navela je Mijatović na Fejsbuku.

Mijatović je ocenila da bi "takva komemoracija prestavljala dodatni napad na žrtve tog režima", uz konstataciju da je to "potpuno suprotno idealima i principima antifašizma, na kojima su nastale evropske države posle Drugog svetskog rata".

"Verski i politički predstavnici u celom regionu trebalo bi zajedno da promovišu poverenje među narodima i da se suzdržavaju od poteza koji jačaju podele i netrpeljivost", dodala je Mijatović.

Kontroverzna komemoracija za pripadnike hrvatskih kvislinških, uglavnom ustaških snaga, ubijene na kraju Drugog svetskog rata, ove godine umesto u Blajburgu na jugu Austrije, biće održana u Sarajevu i Zagrebu, zbog ograničenja putovanja i zabrane masovnih okupljanja usled pandemije korona virusa.

Komemoraciju tradicionalno organizuje udruženje "Počasni blajburški vod", uz pokroviteljstvo Sabora Hrvatske. Sabor nije bio pokrovitelj komemoracije jedino u vreme hrvatske vlade levog centra od 2012. do 2015. godine.

Brojni pripadnici hrvatskih kvislinških snaga, među kojima je bilo i civila, ubijeni su pošto ih je britanska vojska kojoj su se tokom povlačenja predali, izručila jugoslovenskim partizanima.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side