09.01.2019 Podgorica

DPS traži da se Amfilohije izvini Crnogorskoj crkvi i građanima

DPS traži da se Amfilohije izvini Crnogorskoj crkvi i građanima Foto: Medija centar Beograd
Crnogorska vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) osudila je danas retoriku i uvrede mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija izrečene tokom božićne liturgije u Podgorici.

DPS je ocenila da retorika mitropolita Amfilohija "podriva multietnički i multikonfesionalni sklad" i pozvala nadležne državne organe da utvrde da li ima elemenata govora mržnje.

"Pozivamo mitropolita Amfilohija da uputi izvinjenje vernicima CPC-a i svim građanima Crne Gore zbog skarednih, primitivnih izraza tokom liturgije u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici", navodi se u saopštenju partije predsednika Mila Đukanovića.

Amfilohije je tokom bozićne liturgije nazvao Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC) "autofekalnom", a crnogorsku vlast optužio za "brojne grehove", izdvajajući "stvaranje lažne crkve, priznanje lažne države na Kosovu i Metohiji i uvođenje sankcija Rusiji".

"Mitropolit SPC Amfilohije Radović još jednom je, i to na dan najradosnijeg hrišćanskog praznika, pokazao da njegovo politikanstvo ima primat nad osnovnim načelima hrišćanskih vrednosti", naveo je DPS.

DPS je ocenio da je mitropolit crnogorsko-primorski zloupotrebio "po ko zna koji put svoj položaj kako bi omalovažavao vernike CPC-a, širio netrpeljivost i slao političke poruke, koje podrivaju multietnički i multikonfesionalni sklad, koji predstavlja temeljnu vrednost Crne Gore".

Amfilohijevu izjavu oštro je osudio deo javnosti u Crnoj Gori, a ombudsman Šućko Baković ju je ocenio kao "krajnje neprihvatljivo vređanje verskih i nacionalnih osećanja".

Odnosi između vlasti u Crnoj Gori i Srpske pravoslavne crkve poslednjih meseci su narušeni. Letos je patrijarh Irinej kazao da je položaj SPC u Crnoj Gori "gori nego u vreme okupacije Osmanlija", a da je položaj Srba "gori nego u vreme NDH".

Podgorica je tražila izvinjenje patrijarha SPC-a, što on nije učinio, a izjave crkvenih poglavara SPC-a okarakterisala kao pritisak uoči donošenja novog Zakona o verskim slobodama.

Taj zakon je u formi nacrta i predviđa da se državi vrati sva crkvena imovina koja joj je pripadala do 1920. godine, čime je posebno "pogođena" SPC koja odbija da učestvuje u pripremi tog akta oko koga je, kako navode u Vladi, postignut visok stepen saglasnosti.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side