DPS odbacila izjave Selakovića i patrijaha Irineja kao provokativne
12.06.2019 Podgorica

DPS odbacila izjave Selakovića i patrijaha Irineja kao provokativne

DPS odbacila izjave Selakovića i patrijaha Irineja kao provokativne Foto: Beta / MOS / Darimir Banda
Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) je danas saopštila da Srbi nisu ugroženi u Crnoj Gori i da odbacuje "provokativne izjave" srpskih političkih zvaničnika i pojedinih sveštenika.

"Izjave poput ove najnovije, da je Crna Gora srpska država, odnosno da je oduvek imala srpski identitet, ukazuju da pojedini predstavnici srpskih vlasti, pa i SPC, polazeći od pogrešnih premisa, izvode pogrešne zaključke, pritom ne vodeći računa o potencijalnim posledicama ovakvog tumačenja istorije i međunarodnog prava", ocenila je DPS.

Dodala je da, "imajući u vidu sveže sećanje na iskustvo iz devedesetih godina, smatramo da retorika nacionalističkih svojatanja, teritorijalnih pretenzija, nacionalnog prebrojavanja, koja je sve prisutnija u našem regionu, ne doprinosi stabilnosti i miru, već nas vraća u atmosferu koja je prethodila tragičnim događajima".

"I u tim vremenima Crna Gora je uspela da očuva mir i multietnički sklad, i da ne potpadne pod trend nacionalističkih euforija", piše u saopštenju.

Današnja Crna Gora je, navela je DPS, međunarodno priznata građanska država koja donosi zakone u skladu s važećim međunarodnim standardima i u najboljem interesu svih svojih građana, smatrajući da je multikonfesionalnost jedna od najvećih vrednosti društva.

"Zato odbacujemo tendenciozne, neutemeljene, provokativne izjave lidera srpskih partija i pojedinih sveštenika u Crnoj Gori o ugroženosti srpskog naroda i SPC u našoj državi, na koje nasijedaju, ili ih svesno ili nesvesno podstiču i visoki državni i crkveni zvaničnici Srbije", zaključila je DPS.

Generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković, rekao je u utorak uveče na televiziji da je Crna Gora "klasična srpska država, u kojoj i dan-danas, posle svega, živi 31 odsto Srba".

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej rekao je da podržava episkope i vernike u Crnoj Gori, koji su najavili da će čak i životima braniti "ugrožene svetinje".

"To je jedno bezakonje koje dolazi od ljudi (Mila Đukanovića) koje ne može niko da shvati, kao ni to šta je razlog i motiv tome", kazao je još Irinej za "Kurir".

Mitropolija Crnogorsko primorska organizuje, kako je najavila, "veliki narodni sabor za odbranu vere" 15. juna pošto je Vlada Crne Gore utvrdila Predlog zakona o slobodi veroispovesti kojem se Mitropolija oštro protivi.

Predlog zakona predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska Pravoslavna Crkva, moraju dokazati da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 20.06.2019, 12:39h Čitalac

    U ovome duhu i ministar "kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević ocenio je da bi usvajanje predloga zakona crnogorske vlade o slobodi veroispovesti, kojim je predviđeno oduzimanje hramova Srpske pravoslavne ce u Crnoj Gori, mogao da dovede do vrlo neprijatnih posledica." ...- Pa sad, g. ministre, očigledno je da niste ni videli tekst toga Predloga zakona..." U njemu NIGDE NE PIŠE da je "predviđeno oduzimanje hramova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori" - PIŠE SAMO DA SE IMOVINA CRKAVA (ne samo SPC) RESTITUIŠE NA STANJE KOJE JE BILO 1918. Uostalom, zar u Republici Srbiji nije donet zakon o RESTITUCIJI stanja/imovinskih prava koje bilo do 1941, odn. 1945 (godina kada su, 1941, nacistički okupatori i njihove sluge ODUZELI ODNOSNU IMOVINU, prvo od JEVREJA, odnosno 1945, kada su "komunisti" KONFISKOVALI veliki broj nekretnina od vlasnika i predali državi, ili kako biste sada rekli - "javnim institucijama"? Crnogorska vlada smatra 1918. godinu kao onu u kojoj je (realno gledano) Crnoj Gori oduzet status samostalne države, koji je imala u Evropi od 1878. godine (baš istog dana kojega je samostalnost dobila i Srbija) od strane tadašnje "međunarodne zajednice", da se izrazimo današnjom terminologijom). Pa sad, ZAŠTO DRŽAVI REPUBLICI CRNOJ GORI USKRAĆUJETE, NEGIRATE ISTO PRAVO?

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side