19.08.2018 Banjaluka

Dodik: Želimo nezavisnu komisiju za Srebrenicu

Dodik: Želimo nezavisnu komisiju za Srebrenicu Foto: prtscr ytb
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da RS traži nezavisnu komisiju za Srebrenicu, a ne onu u čiji se rad neko meša, pa bio to, kako je naveo, i američki Stejt department.

"Videli smo to kada je Stejt department podržavao (bivšeg visokog predstavnika u BiH) Pedija Ešdauna i kada smo dopunili komisiju pod uticajem, koja je iznela niz netačnih podataka", kazao je Dodik, prenosi RTRS.

On je dodao da će sve ono "što je tačno u prethodnom izveštaju biti integralni deo novog izveštaja", ističući da će u radu Komisije učestvovati stručnjaci.

"Nekoliko njih je već prihvatilo da se uključi u rad. Kontaktiran je i jedan bivši sudija Haškog tribunala koji još nije ozvaničio učešće, ali je pristao na razgovor. Izveštaj koji napravi ova komisija, Republika Srpska će prihvatiti", naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, ne postoji razlog za reagovanje Stejt departmenta na odluku institucija RS da odbace izveštaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, a kao jedini razlog naveo je taj što "tamo sede recidivi prethodne američke administracije".

Dodik je naveo da izveštaj Komisije za Srebrenicu nije potpuno istinit i da je u njemu bilo netačnih podataka, dodavši da je nemoguće da postoje imena osoba koje su stradale 1992. i 1993. godine, a uvrštena su u spisak stradalih od 11. do 19. jula 1995. godine, dok istovremeno nije pomenuta nijedna srpska žrtva.

On ne vidi razlog "zašto se bune oni koji se zalažu za priču o istini, a sad ođednom ne žele da je vide", ocenivši da oni "žele da vide špekulativnu istinu, a ne celovitu istinu".

Stejt department je osudio odbacivanje izveštaja Komisije o Srebrenici iz 2004. godine, navodeći da su međunarodni sudovi zaključili da se dogodio genocid u Srebrenici 1995. godine, a Vlada Republike Srpske je 2004. godine usvojila izveštaj o Srebrenici, što je, kako je saopšteno, bio važan korak u pomirenju u Bosni i Hercegovini.

Vlada Republike Srpske juče je stavila van snage izveštaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, koji je usvojen 2004. godine i najavila formiranje, kako je navedeno, "nezavisne međunarodne Komisiju koja će na objektivan i nepristrasan način utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992. do 1995. godine".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 20.08.2018, 02:23h Haos

    Samo ovom liku,Srbi sa Kosova mogu zahvaliti sto nemaju ni mesnu zajednicu,a o autonomiji,ili Zajednici srpskih opstina, da ne pricamo.

Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side