21.08.2018 Banja Luka

Dodik: USAID i ambasada SAD doniranjem sredstava NVO se mešaju u izbore u BiH

Dodik: USAID i ambasada SAD doniranjem sredstava NVO se mešaju u izbore u BiH Foto: prtscr ytb
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je danas Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID) i ambasadu SAD u Sarajevu da doniranjem osam miliona dolara nevladinim organizacijama za borbu protiv korupcije nameravaju da se mešaju u unutrašnje stvari BiH i izborni proces u zemlji.

Dodik je optužio Savet ministara BiH da je pre par dana bez saglasnosti entitetskih vlasti potpisao sporazum za USAID-om o dodeli sredstava za borbu protiv korupcije, navodeći da su sredstva ove američke organizacije namenjena za "podrivanje sistema, mešanje u unutrašnji i izborni proces".

Prema njegovim rečima, sredstva USAID-a će biti upotrebljena i za "borbu protiv ruskog uticaja" u RS i BH.

Predsednik RS je najavio istragu o tome kojim nevladinim organizacijama će USAID dodeliti sredstva, navodeći da je takva vrsta donacije "izvan finansijskog i pravnog sistema RS i BiH".

"NVO koje dobiju sredstva će raditi po pravilima USAID-a i američke ambasade u Sarajevu, što je direktno mešanje u unutrašnje stvari BiH i izborni proces. Mi ćemo doći do svakoga u RS ko bude koristio ta sredstva i to ćemo obelodaniti", kazao je Dodik.

Donaciju USAID-a BiH u iznosu od osam miliona dolara, on je nazvao "perfidnim načinom mešanja u izborni proces".

On je naveo da je USAID osnovao i Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), koji je prethodnih dana objavio tekst o Dodikovoj imovini velike vrednosti.

"Bio sam bogatiji ranije nego kada sam se počeo baviti politikom. Nikada nisam koristio javna sredstva za lične i porodične aktivnosti", naveo je Dodik.

On je najavio da će u Banjaluci 17. septembra boraviti ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, koji će sa zvaničnicima RS, kao i predstanicima srpske i ruske pravoslavne crkve, prisustvovati osveštavanju temelja Rusko-srpskog centra.

"Biće to potvrda prijateljstva dva bratska naroda i dve bratske zemlje, a ne predizborna aktivnost", kazao je Dodik.

Predsednik RS je još kazao da je situacija u tom entitetu politički i ekonomski stabilna, ističući političko jedinstvo svih srpskih stranaka u vezi s odbacivanjem izveštaja Komisije o događajima u Srebrenici u julu 1995. godine.

Upitan kada će institucije dati odgovor na pitanje ko je ubio Davida Dragičevića, Dodik je kazao pitanje treba postaviti Tužilaštvu, a ne njemu.

"Institucije RS nemaju ništa s tim slučajem. Da li neko od pojedinaca iz institucija ima, ja ne znam, ali institucije nemaju ništa s tim", naglasio je on.

Dodik je rekao da se razmišlja o tome da se ponudi novčana nagrada za one koji dostave značajne informacije za rešavanje slučaja ubistva 21-godišnjeg mladića iz Banjaluke Davida Dragićevića.

Mladić je nestao 18. marta, a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću rečice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel. Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS. Od 26. marta svako veče na Trgu Krajine se održavaju protesti na kojima se traži istina o smrti mladića i kažnjavanje nalogodavaca ubistva i samih ubica.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side