Dodik: u BIH je pređena "crvena linija"; Mandić o "snazi srpske solidarnosti"
15.02.2020 Beograd

Dodik: u BIH je pređena "crvena linija"; Mandić o "snazi srpske solidarnosti"

Dodik: u BIH je pređena "crvena linija"; Mandić o "snazi srpske solidarnosti" Foto: Beta / Emil Vaš
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je odlukama Ustavnog suda BiH "pređena crvena linija" i da u Republici Srpskoj "jača saznanje da treba rešavati pitanje statusa".

"Mi nećemo destabilizovati situaciju. Imamo dosta mogućnosti da branimo svoja prava u institucijama. Na kraju, narod će odlučiti. Tražićemo da se putem odluke naroda, referenduma, odluči o statusu RS", rekao je Dodik posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića s liderima Srba iz regiona i s patrijarhom SPC Irinejom.

Ocenio je da je problem u Ustavnom sudu BiH i stranim sudijama u njemu, koje, prema Dodiku, zajedno s bošnjačkim sudijama glasaju protiv RS.

"Ranije doneta deklaracija SDA da se uruši RS se primenjuje tako što su putem odluka Ustavnog suda zašli ne samo u simbole, nego i u imovinu RS", rekao je Dodik.

Dodao je da poništenje ranije sudske odluke da imovina pripada entitetima ima podršku zapadnih zemalja.

Po rečima Dodika, "trenutna konfiguracija Ustavnog suda nije prihvatljiva" i strane sudije "moraju biti odstranjene" iz te najviše sudske instance u BiH.

Jedan od lidera crnogorskog Demokratskog fronta, Andrija Mandić, rekao je posle sastanka u Beogradu da je "srećan jer je snaga srpske solidarnosti pokazala najlepše lice" posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Mandić je "zahvalio svima koji su stali uz Srbe u Crnoj Gori".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side