12.12.2017 Banjaluka

Dodik: Sud i Tužilaštvo BiH veštačke institucije, stvorene da bi sudile RS i Srbima

Dodik: Sud i Tužilaštvo BiH veštačke institucije, stvorene da bi sudile RS i Srbima Foto: prtscr ytb
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je danas da su Sud i Tužilaštvo BiH veštačke institucije, koje su stvorene da bi sudile Srbima i Republici Srpskoj.

Komentarišući najavu da bi Tužilaštvo BiH moglo da zatraži ukidanje oslobađajuću presudu bošnjačkom ratnom komandantu u Srebrenici Naseru Oriću, Dodik je kazao da među Srbima postoji ogromno nepoverenje prema državnom sudu i tužilaštvu.

"Svih prethodnih godina govorio sam o Sudu i Tužilaštvu BiH, pokušavajući da osporim njihovo ponašanje i nelegalno postupanje, o kojima najbolje govore javno iznetii dokazi o zloupotrebama svedoka i procedura", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, na suđenju Oriću sudsko veće je bilo tako sastavljeno da je oslobađjuća presuda bila neminovnost.

Dodik je naveo da je reč o "kamufliranoj priči o dva Srbina - iz Sarajeva i Tuzle, te vojnom sudiji, koji je Srbe zatvarao po logorima u Sarajevu".

"Suditi nekome u Republici Srpskoj, a osloboditi Nasera Orića na istom tom sudu, govori o nemogućnosti poverenja Srba u takav sud i činjenicu da ga treba ukinuti", rekao je Dodik.

Predsednik RS je još kazao da ne postoji ustavni osnov za formiranje Suda BiH i Tužilaštva BiH, već da su te institucije formirane na bazi "političkog nasilja koje su vršile Evropa i Amerika".

Dodik je naglasio da se često govori da je "Haški tribunal osnova, a Sud BiH nastavak", ocenivši da "oni ne ostvaruju funkciju pravde i da su njima svi nezadovoljni i poniženi, pre svega žrtve".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side