11.01.2018 Banjaluka

Dodik: Srpski pripadnici Oružanih snaga BiH treba da budu na proslavi Dana RS

Dodik: Srpski pripadnici Oružanih snaga BiH treba da budu na proslavi Dana RS Foto: Beta, Ministarstvo odbrane
Predsednik Republike Sepske Milorad Dodik izjavio je danas da srpski pripadnici Oružanih snaga BiH treba da sledeće godine učestvuju u poslavi 9. januara, Dana RS.

Dodik je ocenio da je nedopustivo i neprihvatljivo da neki birokrata u Ministarstvu odbrane BiH odlučuje o tome.

Navodeći da Treći pešadijski (RS) puk Oružanih snaga BiH "baštini tradiciju" nekadašnje Vojske RS, Dodik je ocenio da o njegovom učešću u obeležavanju važnih događaja za RS isključivo treba da odlučuje član Predsedništva BiH iz RS.

"Ne možemo prihvatiti da jedan birokrata, bez obzira ko on bio, pa i ministar odbrane BiH, odlučuje šta je baštinjenje tradicije Vojske RS", rekao je Dodik u kasarni "Kozara" u Banjaluci na prijemu povodom Božića po starom, julijanskom kalendaru.

Predsednik RS je rekao da to pitanje u budućnosti treba regulisati, dodavši da se "ne može osporiti 9. januar nikakvim odlukama suda niti nametnuti bilo čijim saopštenjima, jer on pripada svim srpskim građanima".

Srpski pripadnici OS BiH ove godine nisu učestvovali u proslavi Dana RS, jer Organizacioni odbor to nije na vreme zatražio od srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića.

Dodik je najpre izjavio da srpski pripadnici OS BiH ne treba da učestvuju u obeležavanju Dana RS, jer ih narod u RS "ne smatra kao svoje", da bi uoči proslave zatražio od Ivanića da u Banjaluci "postroji" Treći pešadijski (RS) puk.

Ivanić ga je pismom obavestio da je taj zahtev zakasnio, jer je trebalo da bude upućen najmanje mesec dana ranije kako bi prošao sve procedure u institucijama BiH.

Zamenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić je rekao da Dodikova ideja, da o angažovanju srpskih pripadnika OS BiH odlučuje srpski član Predsedništva BiH, ima smisla, jer je on jedan od vrhovnih komandanata BiH.

Po njegovim rečima, nije sporno ni da i ostala dva člana Predsedništva BiH angažuju OS BiH, koje "baštine tradiciju" Armije BiH i HVO-a.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side