Dodik: Situacija u BiH jedna od najtežih od Dejtona
21.02.2020 Sarajevo

Dodik: Situacija u BiH jedna od najtežih od Dejtona

Dodik: Situacija u BiH jedna od najtežih od Dejtona Foto: Beta / Miloš Miškov
Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da je sadašnja situacija u BiH jedna od najtežih i najdelikatnijih od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.

Dodik je posle sednice Izvršnog komiteta SNSD-a izjavio da će njegova stranka u redovnu parlamentarnu proceduru uputiti Zakon o Ustavnom sudu BiH, čiji je primarni cilj smena stranih sudija.

Dodao je da je zadužio Željku Cvijanović, Nebojšu Radmanovića i Nikolu Špirića da se narednih dana s predstavnicima političkih partija Republike Srpske i Federacije BiH razgovaraju o predloženom zakonu.

"Treba očuvati jedinstvo. Ovo je jedna od najtežih i najdelikatnijih situacija za Republiku Srpsku nakon Dejtona", ocenio je Dodik.

Po njegovim rečima, poslednjom odlukom Ustavni sud zadire u imoviski status RS, kako bi se u dogledno vreme, ocenio je, "krenulo u eliminaciju Republike Srpske, njenog imena i suštine".

Odgovarajući na optužbe predsednika SDS-a Mirka Šarovića da je Zakon o poljoprivrednom zemljištu RS, čije je pojedine delove osporio ustavni sud, kreiran kako bi se prikrilo da je to zemljište tajno davano pod koncesiju ljudima iz vlasti RS, a čak i upisano kao njihova svojina, Dodik je pozvao Šarovića da kaže imena svih koji su uzurpirali poljoprivredno zemljište, a koje je predmet Ustavnog suda BiH.

"To je izmišljotina i laž. Niko nije nikakvo zemljište preneo, pogotovo ne ljudi iz SNSD-a. Situacije gde je bilo stečaja, to sprovode sudovi, a ne Republika Srpska. Ali ne znam na šta je Šarović mislio", rekao je Dodik.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side