Dodik: RS neće dozvoliti priznanje Kosova
17.09.2020 Sarajevo

Dodik: RS neće dozvoliti priznanje Kosova

Dodik: RS neće dozvoliti priznanje Kosova Foto: Beta/Hina/Admir BULJUBASIC
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će se pitanje priznanja Kosova naći na sledećoj redovnoj sednici Predsedništva BiH, posle čega će, ako bude preglasan, pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa o kojem će se izjasniti Narodna skupština republike Srpske.

"Epilog tog pitanja biće u Narodnoj skupštini i značiće da Kosovo neće biti priznato. Smatram da je dobro da o nepriznanju Kosova imamo institucionalnu odluku", kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim rečima, status Kosova i RS je gotovo identičan, dodavši da se uvažava rušenje teritorijalnog integriteta Srbije, dok se, s druge strane, Republici Srpskoj osporava jačanje autonomije.

Dodik je podsetio da je pitanje priznanja Kosova inicirao član Predsedništva BiH Željko Komšić, da je za priznanje glasao i bošnjački član Šefik Džaferović, dok je on bio protiv.

Naveo je da je Komšić, obrazlažući inicijativu naveo da treba poštovati političku volju Albanaca, da je to faktičko stanje, dodavši da Komšić nije imao odgovor zašto ne poštuje Rezoluciji 1244 Saveta bezbednostu UN.

Dodik je dalje rekao da je preglasan u pogledu njegove inicijative da BiH svoju Ambasadu u Izraelu premesti iz Tel Aviva u Jerusalem, dodavši da je to pitanje bitno, jer se na taj način trebao pokazati dobar odnos prema Izraelu, koja je prijateljska zemlja i prema BiH i prema Srbima.

"Videćemo šta dalje, mi imamo dobre odnose sa Izraelom", kazao je srpski član Predsedništva BiH.

On je naveo da je Komšić na sednici Predsedništva podsetio na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN, navodeći da bi premeštanjem Ambasade u Jerusalem, BiH prekršila tu rezoluciju, što bi moglo da ima posledice po nju, kao odnose te države sa zemljama na Blisikom Istoku.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side