Dodik razgovarao u Budimpšeti s predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj
16.06.2019 Beograd

Dodik razgovarao u Budimpšeti s predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj

Dodik razgovarao u Budimpšeti s predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj Foto: Medija centar
Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je večeras u Budimpešti sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj koji su kazali da u toj zemlji ostvaruju visok stepen prava i sloboda.

Predstavnici Samouprave Srba u Mađarskoj rekli su Dodiku i da je Mađarska primer zemlje u kojoj se poštuju prava Srba i srpski nacionalni identitet, prenosi Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Sastanku su prisustvovali ambasadorka BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica, ambasador Mađarske u BiH Kristijan Poša, mađarski državni sekretar za manjine Mikroš Šoltes i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Dodik je večeras prisustvovao koncertu Kulturno-umjetničkog društva "Taban" u pozorištu VIG u Budimpešti.

"Drago mi je što vidim mlade koji baštine tradiciju našeg naroda. U vreme globalizacije izvan matice nije lako da se okupimo oko najveće vrednosti, a to je srpski nacionalni identitet", rekao je Dodik.

On je izrazio zahvalnost Mađarskoj i njenom premijeru Viktoru Orbanu što je, kako je kazao, zakonom pomogao nacionalne manjine i okupio manjinske zajednice, prenosi RTRS.

"Veoma je važno što premijer Orban i predsednik Srbije (Aleksandar) Vučić šire saradnju Srbije i Mađarske. To je poruka koju dobro čitamo i mi u Republici Srpskoj", kazao je Dodik.

On će sutra posetiti Srpsku pravoslavnu crkvu u Budimpešti i sastati se sa episkopom budimskim Lukijanom, posle čega će otići u obilazak Sent Andreje, Srpske pravoslavne crkve i Srpskog muzeja Budimske eparhije. U utorak će se sastati s Orbanom.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side