Dodik pozvao poslanike Narodne skupštine RS da podrže njegov veto na odluke Predsedništva BiH
29.07.2020 | 13:44h ► 16:00h Banjaluka

Dodik pozvao poslanike Narodne skupštine RS da podrže njegov veto na odluke Predsedništva BiH

Dodik pozvao poslanike Narodne skupštine RS da podrže njegov veto na odluke Predsedništva BiH Foto: Beta / Miloš Miškov
Član Predsedništva BiH Milorad Dodik pozvao je danas poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da podrže njegovu inicijativu da stavi veto na tri odluke Predsedništva BiH, među kojima je i Memorandum o saradnji između Ministarstva bezbednosti BiH i Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD u vezi s upotrebom putničkih informacija.

Obraćajući se poslanicima u parlamentu BiH Dodik je rekao da se tim Memorandumom "pokušava skrnaviti ustavna nadležnost RS", navodeći da je time ugrožen interes RS i da se Memorandumom zadire u ustavno-pravni poredak.

"Ono što je veoma važno je činjenica da je isključena bilo kakva mogućnost da po ovom pitanju bude angažovana naša policijska agencija što je ključni razlog zašto sam smatrao da ovaj memorandum ne treba da dobije podršku", rekao je on.

Dodao je da nisu dostavljena potrebna mišljenja o Memorandumu, kao i da je postojao razlog da se "na brzinu" donese ovaj dokument.

"Verujem da ovo ima veze sa političkim prepucavanjem koje je podrazumevalo da se izlazi s tim da se NSRS suprotstavi SAD-u u pogledu neprihvatanja ovakvog Memoranduma. Mi nemamo nijedan razlog da se dvoumimo. Sve ono što je mimo Ustava, interesa RS i nadležnosti naših institucija ne može da bude prihvaćeno taman da su na drugoj strani bile i SAD i sve druge zemlje", kazao je srpski član Predsedništva BiH.

On je još kazao da je Memorandum nesprovodiv jer Ministarstvo bezbednosti BiH nema ovlašćenja o njegovom sprovođenju.

"Primitivni pristup iz Federacije BiH je išao s tim da se to objašnjavalo da smo mi protiv borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala, a to nije tačno. Mi se možemo boriti protiv terorizma i organizovanog kriminala, ali na način da se uvažavaju naši interesi. Pokazali smo tokom svih godina da se borimo za to", kazao je Dodik.

On je pozvao da poslanike da se odbace zaključci i Predsedništva o Memorandumu o PISA testiranju.

"Na vam je da odlučite. Odbacimo odluke Predsedništva. U drukčijoj varijanti to bi bilo loše za RS jer se ovo svodi na glasanje jeste li za Dodika ili za (Šefika) Džaferovića ili (Željka) Komšića", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, treba pokazati da je Narodna skupština RS "krajnje i odlučujuće mesto, kao i da je iznad Predsedništva BiH".

U Banjaluci je počela posebna sednica Narodne skupštine RS na kojoj će poslanici razmotriti i izjasniti se o izjavama člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju odluka Predsedništva BiH, usvojenih bez konsenzusa na sednici 22. jula, veoma štetnim po vitalne interese Srpske.

Reč je o tri odluke Predsedništva BiH, koje su donete preglasavanjem srpskog člana Predsedništva - Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD u vezi sa upotrebom putničkih informacija, Odluka o odobravanju zaključivanja ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021 i Odluka o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocenjivanje učenika (PISA) 2021.

Srpski član Predsedništva BiH proglasio je ove tri odluke veoma štetnim po vitalne interese RS na osnovu pojedinih odredaba Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsedništva BiH.

Prema Ustavu, ukoliko Dodikov proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u parlamentu Srpske, osporavane odluke Predsedništva BiH neće imati učinka.

Vladajuća većina podržala Dodikov veto na tri odluke Predsedništva BiH

Klubovi poslanika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj podržali su inicijativu srpskog člana Predsedništva BiH da stavi veto na tri odluke Predsedništva BiH, koje su donete preglasavanjem, među kojima je i Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara BiH i Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD u vezi sa upotrebom putničkih informacija.

Tu su i Odluka o odobravanju zaključivanja ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021 i Odluka o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocenjivanje učenika (PISA) 2021.

Partije, članice vladajuće koalicije, usvojile su i više zaključaka, koji se odnose na Dodikovu inicijativu o pokretanju mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

U zaključcima oni podržavaju zaključivanje sporazuma u vezi sa upotrebom API (unapred dostavljenih informacija o putnicima) i evidencije PNR podataka (evidencija o imenima putnika), koji su se, kako je navedeno, pokazali kao efikasno i neophodno sredstvo za organe sprovođenja zakona u efikasnom rešavanju savremenih bezbednosnih pretnji.

Međutim, u zaključcima se ističe da se takav sporazum podržava "isključivo u skladu sa pozitivnim pravnim propisima u BiH i međunarodnim standardima u ovoj oblasti, a posebno uvažavajući i štiteći osnovna ljudska prava građana predviđena međunarodnim instrumentima kojima je BiH pristupila i koja su zagarantovana Ustavom".

U drugom zaključku skupštinske većine se navodi da Narodna skupština podržava učešće obrazovnih sistema iz BiH, odnosno RS, u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti - PIRLS.

Dodaje se, međutim, da Ugovor o pristupanju BiH tom istraživanju za 2021. ne odražava ustavnu strukturu BiH niti ustavne i zakonske nadležnosti RS, ni u smislu načina na koji se prikazuju rezultati testiranja ni u smislu učešća predstavnika RS u Upravnom odboru i koordinacionim telima.

U trećem zaključku zadužuje se Vlada RS da preduzme potrebne aktivnosti da bi ovaj bh. entitet samostalno učestvovao u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS.

Dalje je zaključeno da Narodna skupština RS podržava učešće obrazovnih sistema iz BiH, odnosno RS, u Programu za međunarodno ocenjivanje učenika PISA 2021, ali da Sporazum o učešću BiH u tom programu ne odražava ustavnu strukturu BiH niti ustavne i zakonske nadležnosti RS ni u smislu načina na koji se prikazuju rezultati testiranja ni u smislu učešća predstavnika RS u Upravnom odboru i koordinacionim telima.

U petom zaključku zadužuje se srpski član Predsjedništva BiH da u skladu sa svojim ovlašćenjima, a u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o PISA 2021 uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa RS.

"Za učestvovanje Srpske u PISA testiranju 2024. potrebno je preduzeti potrebne radnje kako bi RS samostalno učestvovala u ovom programu", navedeno je u zaključcima.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske, rekao je pre glasanja da će odluke koje je predložio Narodnoj skupštini Republike Srpske biti usvojene i da je i bez opozicionih poslanika obezbeđena dvotrećinska većina.

On je rekao da se ne glasa o poverenju njemu, već Republici Srpskoj.

Dodik je rekao da se Republika Srpska brani tako što se kroz Ustav i Narodnu skupštinu Republike Srpske može da donese drugačija odluka.

"To je moćno pravo i to govori da je Narodna skupština Republike Srpske u ovakvim slučajevima iznad Predsedništva BiH, jer je odluka Narodne skupštine Republike Srpske konačna", istakao je on.

Prema Ustavu, pošto je Dodikov veto potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u parlamentu RS, osporene odluke Predsedništva postaju nevažeće i moći će ponovo da se nađu na dnevnom redu Predsedništva BiH tek za šest meseci.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side