Dodik pozvao Hrvatsku da prizna genocid NDH-a nad Srbima
04.02.2018 Banjaluka

Dodik pozvao Hrvatsku da prizna genocid NDH-a nad Srbima

Dodik pozvao Hrvatsku da prizna genocid NDH-a nad Srbima Foto: Medija centar
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas Hrvatsku da "prizna genocid koji je počinjen nad Srbima u Drugom svetskom ratu".

"Projekat NDH tog vremena je bio da se Srbi pobiju i oni su to revnosno radili. Nepodnošljivo je da je to zaboravljeno ili nije dovoljno osuđeno", rekao je Dodik u selu Drakulić kod Banjaluke, gde je danas održan pomen srpskim žrtvama ustaškog pokolja u ovom banjalučkom naselju, kao i u obližnjim mestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Dodik je ocenio da su za neosuđivanje ustaških zločina krive i komunističke vlasti u bivšoj Jugoslaviji.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica rekao je da je prošli vek bio "vek stradanja Srba", dodavši da Drakulić svedoči o razmerama zločina NDH-a.

"Za deset sati pobiti 2.300 ljudi, to znači svake dvadesete sekunde ubijati i to ne pištoljem i metkom, već sekirom, krampom, maljem i kamom. Ne smemo zaboraviti, ali praštati kao hrišćani moramo", rekao je Govedarica.

Prema njegovim rečima, Srbi moraju da se budućnosti i prosperitetu, a da svaki čovek u Republici Srpskoj treba da bude zaštićen kako bi mu se obezbedila sigurnost i prosperitet.

Osim Dodika i Govedarice, pomenu su prisustvovali, premijerka RS Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dete.

Pokolj je izvršen bez ijednog isplajenog metka, sekirama, krampovima i noževima, a napad su predvodili ustaški nadporučnik Josip Mišlov i fra Vjekoslav Filipović.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side