Dodik: Mora se razgovarati o dokumentima britanske vlade o Srebrenici
10.01.2020 | 17:00h ► 19:50h Sarajevo

Dodik: Mora se razgovarati o dokumentima britanske vlade o Srebrenici

Dodik: Mora se razgovarati o dokumentima britanske vlade o Srebrenici Foto: prtscr ytb
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se mora razgovarati o dokumentu britanske Vlade, koji potvrđuje da nije postojala namera političkog i vojnog rukovodstva Republike Srpske za zauzimanje Srebrenice i činjenje zločina.

"Bez obzira što mnogi na nekim drugim, trećim ili petim stranama, za razliku od nas, misle da je to nešto periferno, mi mislimo da je to deo suštine", rekao je rekao Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Kako su preneli banjalučki mediji, to je "deo odgovora na satanizaciju srpskog naroda koja je učinjena, kao i na lažnu konstrukciju optužnice protiv političkog i vojnog rukovodstva Republike Srpske".

"Sada čujemo da su zvaničnici britanske vlasti tog vremena veoma jasno procenili da to nije u osnovi", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, to znači da je "optužnica na labavim temeljima i neodrživa".

Napad Srba na Srebrenicu isprovociran je od bosanske strane, a Pale nisu imale plan da se osvoji enklava, već je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandira, navedeno je u deklasifikovanim dokumentima Vlade Britanije, koji su objavljeni na sajtu Nacionalnog arhiva te zemlje.

"Nedavni napadi armije bosanskih Srba na Srebrenicu su izazvani konstantnim bh. napadima u prethodna tri meseca na njihove rute snabdevanja južno od enklave. Napadi ove armije su gotovo sigurno pokrenuti od strane lokalnog komandira i mi ne mislimo da su deo plana iz Pala da se pregazi enklava", istaknuto je u dokumentu.

 

Niko u BiH ne planira destabilizaciju; politika RS mir i stabilnost

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da niko od tri naroda u BiH ne planira destabilizaciju zemlje, već da je uveren da će u BiH ove godine biti više međusobnog uvažavanja i saradnje.

Na prijemu u sedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, povodom Božića po julijanskom kalendaru, Dodik je rekao da bi se uvek trebalo prisetiti poruka hrišćanstva o miru i toleranciji, bez obzira na veru i naciju.

"Mi u BiH prolazimo kroz teško i turbulentno vreme. Bilo je perioda sukoba i stradanja. Moramo nakon tih sukoba, bez obzira koliko bili teški, da nastavimo da živimo jedni pored drugih", istakao je on.

Dodik je dodao da BiH, "umesto žrtava, treba da broji uspehe, projekte i da se veseli svakom napretku, svakom novom detetu koje dođe na svet, i da postoji garancija za stabilan i miran život".

Rekao je i da je politika Republike Srpske - politika mira i stabilizacije.

"Ne ignorišemo činjenice, poštujemo međunarodno pravo, a to je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstutitivna naroda. Potreba za uvažavanjem je temelj BiH", kazao je on.

Dodik je ocenio da je u BiH prošlo "vreme međunarodnog intervencionizma" i ponovio svoj zahtev za ukidanje mandata visokom predstavniku u BiH.

Naglasio da evropski put BiH nije u pitanju: "Evropa jeste oni što BiH želi, ali isto tako želimo da budemo više uvaženi od te iste Evrope. Ne možemo čekati previše, bez obzira na komplikovane procedure koje nas čekaju" - rekao je Dodik.

Zahvalio je SAD, Kini i Rusiji za podršku BiH i RS, kao i Srbiji i Hrvatskoj, izrazivši nadu da će Hrvatska koja u prvoj polovini ove godine predsedava EU, pomoći približavanje BiH EU.

Dodik se u govoru osvrnuo i na Crnu Goru ocenom da tamošnja vlast "nastoji da otme imovinu" Srpske pravoslavne crkve (SPC), a zatim upozorio da, kako je kazao, "boga još niko nije pobedio".

Prijemu su prisustvovali najviši zvaničnici RS, srpski predstavnici u organima BiH, delegacija HDZ BiH s Draganom Čovićem na čelu, te ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

Na prijemu nisu bii lideri opozicionih stranaka u RS, niti predstavnici bošnjačkih stranaka iz Federacije BiH.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side