14.06.2018 Banjaluka

Dodik: Nećemo podržati izveštaj Anketnog odbora o smrti mladića Davida Dragičevića

Dodik: Nećemo podržati izveštaj Anketnog odbora o smrti mladića Davida Dragičevića Foto: print screen
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da poslanici vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini Srpske neće prihvatiti izveštaj skupštinskog Anketnog odbora, formiranog kako bi se utvrdile okolnosti smrti 21. godišnjeg mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića.

Banjalučki mediji su preneli  da je Dodik ocenio da su predstavnici opozicije "zlupotrebili Anketni odbor", nastojeći da još više problematizuju to pitanje.

"Oni su u to uneli politiku, sebe i svoje frustracije", rekao je Dodik.

Po njegovim rečima, izveštaj Anketnog odbora biće odbačen u Narodnoj skupštini, jer "ljudi koji su ga radii nisu radili zadatak koji im je država postavila, nisu bili objektivni, već su bili pristrasni i svoje političke stavove su uneli u izveštaj".

O zaključcima Anketnog odbora Narodne skupštine o stradanju Davida Dragičevića izjasniće se Narodna skupština 19. juna.

Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske usvojio je 5. juna izveštaj u kojem je zaključio da postoji osnovana sumnja da je David Dragičević ubijen i da se Tužilaštvo hitno mora tužilačkom odlukom odrediti u vezi sa tim pitanjem.

"Anketni odbor smatra da postoji osnovana sumnja da je David Dragičević ubijen i očekuje da se po ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo RS sa odgovarajućom tužilačkom odlukom", stoji u zaključcima.

Za zaključke su glasala četiri člana Anketnog odbora iz opozicionih stranaka, dok se predstavnik vladajućeg Saveza nezavisih socijaldemokrata (SNSD) Drago Kalabić uzdržao od glasanja.

U zaključcima Anketnog odbora zatražena je smena ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, direktora policije Darka Ćuluma, načelnika Uprave MUP RS za organizovani i teški kriminal Darka Ilića, kao i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana zbog "evidentnih učinjenih propusta, povreda procedura i pravila".

Izveštaj Anketnog odbora napisan je na više od 300 stranica, a u dokumentu su sadžani odgovori na više od 800 pitanja postavljenih predstavnicima MUP RS i banjalučkog Okružnog tužilaštva.

David Dragićević nestao je u noći 18. marta, a njegovo telo je nađeno 24. marta na ušću rečice Crkvene u Vrbas.

Policija je dva dana kasnije saopštila da je to "zadesna smrt" i da ne postoje lementi krivičnog dela.


Porodica madića tvrdi da je David Dragičević otet, mučen, udavljen i da je njegovo telo potom bačeno u Crkvenu.

Od 26. marta svake večeri se na Trgu Krajine okupljaju građani koji traže "istinu i pravdu" za smrt Dragičevića, dok grupa "Pravda za Davida" na "Fejsbuk" ima skoro 330 hiljada članova iz RS, BiH, regiona i sveta.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side