12.02.2018 Banjaluka

Dodik: MUP RS kupuje 2.500 pušaka

Dodik: MUP RS kupuje 2.500 pušaka Foto: print screen
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je danas u Istočnom Sarajevu da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) kupiti 2.500 pušaka za pripadnike ovog ministarstva.

 

Dodik je rekao da je legitimno pravo MUP RS da se "oprema i obučava za posao koji je predviđen Ustavom, a to je osiguranje bezbednosti javnog reda i mira i odbrane Republike Srpske".

Komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoše Čampare da je zabrinjavajuća informacija da MUP RS nabavlja 2.500 komada automatskog oružja, predsednik RS je kazao da bi Čampara trebalo da zna da je 15 godina, putem međunarodnog aranžmana, policiji RS bilo zabranjeno da bilo šta nabavlja i da je bilo predviđeno da na deset policajaca ide jedna duga cev, što je, kako je ocenio, ponižavajuće za bilo koju policiju.

"Policija Republike Srpske ne samo da će nabaviti 2.500 pušaka, već i sve što bude bilo potrebno za specijalnu policiju i što je u standardu regionalnih policija u borbi protiv terorizma i onoga što savremene policije imaju. Znači, to nije ništa drugo, osim modernizacija policije i jačanje njene uloge", istakao je Dodik.

On je dalje kazao da BiH nije nadležna za policiju niti na to ima ustavno pravo, dodavši da su Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva bezbednosti BiH koje deluju na nivou BiH, veštačke tvorevine.

Dodik je naglasio da će, ako nekada bude na nekoj od pozicija na nivou zajedničkih institucija BiH, raditi na tome da se umanji značaj SIPA, Ministarstva bezbednosti BiH, Tužilaštva i Suda BiH, kao i Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH, za koju je kazao da je pod kontrolom lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

 

Vučić prvi zvaničnik u regionu koji promoviše mir i stabilnost

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi zvaničnik u regionu koji promoviše mir i stabilnost na zapadnom Balkanu.

"Mislim da je njegova poseta Hrvatskoj dobra prilika da tri države - Republika Srpska, Srbija i Hrvatska - uspostave neke nove relacije, te da u tom pogledu Vučić u Zagrebu relevantno i legitimno govori u ime srpskog naroda", naveo je Dodik u Istočnom Sarajevu, komentarišući posetu Vučića Zagrebu.

On je naveo da očekuje smirivanje "verbalnih" srpsko-hrvatskih odnosa, kao i rešavanje brojnih problema, uključujući i one iz prošlosti, poput "genocidne politike koju je NDH sprovodila nad Srbima ili ustaških zločina u Jasenovcu i drugim zloglasnim logorima, kao i Holokaust nad Srbima".

"Srbi ovu temu moraju da vrate na međunarodni nivo kako bi se i Jasenovac i Jadovno i Prebilovci i mnoga druga stratišta okarakterisali kao mesta genocida NDH nad srpskim narodom", istakao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske danas je u Istočnom Sarajevu položio venac na spomenik bivšem ruskom ambasadoru pri UN Vitaliju Čurkinu.

Dodik je rekao da se Čurkin zalagao za odbranu srpskih interesa, ali se takođe istinski zalagao za mir u svetu i zaštitu interesa Rusije.

 

OHR i američka ambasada u BiH prate delovanje paravojnih formacija

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini saopštila je da treba ozbiljno shvatiti navode o delovanju paravojnih organizacija u Bosni i Hercegovini.

"Bilo kakve navode o paravojnim organizacijama u Bosni i Hercegovini treba shvatiti vrlo ozbiljno i njima se ekspeditivno trebaju pozabaviti nadležni pravosudni i organi za sprovođenje zakona. Sva druga pitanja u vezi sa bezbednošću treba da rešavaju nadležne institucije", rečeno je iz OHR-a za regionalnu N1 televiziju.

Na pitanje o nabavci 2.500 pušaka za MUP RS i eventualnoj sednici Saveta za implementaciju mira u BiH, iz OHR-a su naveli da će "visoki predstavnik i šira međunarodna zajednica nastaviti da prate dalja dešavanja u ovim oblastima".

Iz američke ambasade u BiH su saopštili da će nastaviti da sarađuju sa lokalnim institucijama da bi pomogli u poboljšanju bezbednosne situacije, što je u interesu svih građana Bosne i Hercegovine, kao i da prate delovanje paravojnih formacija u BiH.

"Postojanje paravojnih organizacija, ilegalnih kampova za obuku ili neproporcionalne nabavke oružja ili opreme značajan su razlog za zabrinutost i mogu predstavljati potencijalnu pretnju stabilnosti", naveli su iz ambasade SAD u Sarajevu.

Oni su pozvali sve relevantne institucije da hitno istraže ova pitanja i da preduzmu odgovarajuće korake, bilo pravosudne ili administrativne, ako istrage pokažu da su ti koraci potrebni.

U poslednje vreme u BiH problematizovano je delovanje paravojne formacije "Srbska čast" u Republici Srpskoj, kao i pojavljivanje kampova za obuku i podučavanje islama organizacije "Askeri" na području Federacije BiH.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side