Dodik: Međunarodna zajednica nije bila korektna prema Srbima
04.08.2017 Banja Luka

Dodik: Međunarodna zajednica nije bila korektna prema Srbima

Dodik: Međunarodna zajednica nije bila korektna prema Srbima Foto: PrtScn
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da uloga Međunarodne zajednice u vremenima nakon raspada Jugoslavije "nije bila korektna", jer je uvek bila neobjektivna prema Srbima.

"Uvek su pokušali da svih ovih godina uruše postojanje RS, a ojačaju unitarnu i centralistički uređenu BiH, koja je antisrpski projekat. Mi ne možemo da gradimo svoju nacionalnu budućnost u okviru BiH. To je nama jasno. Mi u RS ne vidimo mogućnost i okvir za našu nacionalnu slobodu u BiH", rekao je Dodik za Radio-televiziju Srbije.

Ocenio je da je "BiH stvorena Dejtonom pomalo već izgubljena", ističući i da je degradirana autonomija Srba dobijena tim sporazumom.

"Srbi u zemljama bivše Jugoslavije loše prolaze, deo su stalnih progona - institucionalnih od strane država nastalih raspadom bivše Jugosalvije. Činjenica je da se u Hrvatskoj kod Srba širi ogroman strah, da nemaju hrabrost da iznesu svoje nacionalno pripadništvo", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Srbi u BiH "veoma šikanirani, nemaju slobodu izražavanja", dok su Bošnjaci veoma zastupljeni u institucijama RS.

On je rekao da je na večerašnjem sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bilo reči o programima koji bi omogućili da se "u okviru onoga što jeste standard za nacionalnu saradnju pojača i pomogne stvaranje srpskih nacionalnih institucija, škola, verskih objekata, vrtića i fakulteta".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side