09.03.2019 Banjaluka

Dodik: Kosovsko pitanje se ne može odvojiti od pitanja Republike Srpske i BiH

Dodik: Kosovsko pitanje se ne može odvojiti od pitanja Republike Srpske i BiH Foto: Beta, Europeam Commision / Mauro Bottaro
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da se kosovsko pitanje nikako ne može odvojiti od pitanja Republike Srpske i BiH i ocenio da je kosovska platforma za dijalog o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda spisak lepih želja jedne strane.

Dodik je agenciji Srna rekao da se u Republici Srpskoj pažljivo prati šta se dešava u odnosima Prištine i Beograda, ali i Prištine i Tirane, jer je Kosovo svesrpsko pitanje, a ne samo pitanje zvaničnog Beograda.

"Moraćemo videti kako se međunarodna zajednica ophodi prema tom pitanju koje se nikako ne može odvojiti od pitanja Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Zašto bi Kosovo bilo slučaj 'sui generis', kako zapadna međunarodna zajednica voli da kaže? Po čemu je to slučaj za sebe", kazao je Dodik.

On je upitao i kako je moguće da 500 kilometara od Republike Srpske važe neka druga međunarodna pravila za iste ili slične društveno političke okolnosti.

"To su pitanja na koja će se morati odgovoriti. Ili je ćutanje međunarodne zajednice na kosovsku patformu signal i Republici Srpskoj da je dovoljno da jednostrano sastavi spisak lepih želja i fakturiše ih u Sarajevo", naveo je Dodik.

On je rekao i da je Priština stavila tačku na pregovore s Beogradom usvajanjem platforme za dijalog o sveobuhvatnom i obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

"Neće biti rešenja o pitanju južne srpske pokrajne sve dok u tom rešenju ne bude i Srbija sa svojim istorijskim, nacionalnim, političkim i svim drugim interesima. Kosovski Albanci su tim dokumentom, odnosno zahtevima u tom dokumentu, stavili tačku na bilo kakve pregovore i dogovore", kazao je Dodik.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side