14.05.2017 Banjaluka

Dodik: Jednog dana biće održan referendum o samostalnosti RS

Dodik: Jednog dana biće održan referendum o samostalnosti RS Foto: prsc
Predsednik Republike Srpke Milorad Dodik izjavio je da je potpuno uveren da će se jednog dana održati referendum o samostalnosti RS, jer je Bosna i Hercegovina "hirbid koji ne funkcioniše".

Dodik je rekao da mu nije bitno da li će tada na čelu RS biti on ili neko drugi, dodavši da će se referendum održati kada za to budu stvoreni uslovi.

"Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je imao dugoročnu viziju kada je govorio o tome. Nismo propagirali da ćemo uzeti oružje i nešto učiniti. Da li će se to desiti 2018. ili 2028. godine, to uopše nije važno s stanovišta nacionalnog i državnog interesa", kazao je on novinarima u Banjaluci.

Sabor SNSD-a je prošle godine doneo Deklaraciju o samostalnoj i slobodnoj RS, kojom je najavio raspisivanje referenduma o samostalnosti RS 2018. godine, ako do tada, kako je navedeno, "ne bude vidljivih rezultata uspostavljanja pozicije RS u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom".

Usvajanje ove deklaracije SNSD-a, čiji je Dodik lider, bio je jedan od razloga da se predsednik RS nađe na američkoj "crnoj listi".

Dodik je danas još kazao da nijedan projekat u poslednjih 20 godina, koji je realizovan u BiH, nije bio u interesu RS, dodavši da je RS sve vreme opstrisana i da su joj otimane nadležnosti.

I pored toga, ocenio je on, RS jedina u BiH funkcioniše.

Prema njegovim rečima, BiH u životu održavaju stranci.

"Da se odmakne američka ambasadorka Morin Kormak i još nekoliko ambasadora, Britanac i drugi, BiH uopše ne bi postojala. Pa oni više rade za BiH, nego što predstavljaju svoje zemlje", ocenio je Dodik.

Komentarišući zahteve opozicije za smenu Vlade RS, on je ocenio da ta inicijativa neće proći u Narodnoj skupštini RS, jer opozicioni blo nema većinu.

"Opozicija će proći kao bos po trnju", kazao je on, optuživši Savez za promene za neuspehe vlasti na državnom nivou.

Dodik tvrdi da kabinet premijerke Željke Cvijanović ima većinu i da nije potrebna rekonstrukcija Vlade RS.

Na pitanje da li SNSD ima skupštinsku većinu za prodaju državnog kapitala Rudnika "Ljubija" firmi "Izraeli investment grup", s obzirom da je DNS, njihov koalicioni partner najavio da neće podržati prodaju, on je rekao će se tek videti da li će imati dovoljan broj poslanika.

Dodik tvrdi da pitanje "Ljubije" neće ugroziti vladajuću koaliciju, ali da bi prodaja rudnika obezbedila finansijska sredstva za povećanje penzija i podsticaje za poljoprivrednike.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 14.05.2017, 22:23h Ko o čemu...

    "Dodik: Jednog dana biće održan referendum o samostalnosti RS..." ... - ... a ima i ona narodna: "Ko o čemu, baba o uštipcima..."

Preporuke prijatelja
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije festival nauke bmw