Dodik, Izetbegović i Čović postigli sporazum o formiranju Saveta ministara BiH
05.08.2019 Sarajevo

Dodik, Izetbegović i Čović postigli sporazum o formiranju Saveta ministara BiH

Dodik, Izetbegović i Čović postigli sporazum o formiranju Saveta ministara BiH Foto: prtscr ytb
Lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine (BiH), Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, postigli su danas dogovor o formiranju Saveta ministara BiH i potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou BiH.

Lider SNSN-a Milorad Dodik izjavio je da prema ovom sporazumu novi Savet ministara BiH bude formiran za 30 dana.

"Ako Predstavnički dom i Dom naroda BiH ne budu formirali novi Savet ministara BiH u roku od 30 dana, ovaj sporazum neće više važiti", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

"SNSD će blokirati rad svih institucija ako se Savet ministara ne formira u roku od mesec dana i tu neće pomoći nijedna međunarodna i evropska institucija", istakao je Dodik.

On je još kazao da je sporna tačka u pregovorima bilo usvajanje godišnjeg programa za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), na čemu je insistirala SDA.

Dodik je naveo da je postignuto rešenje da se u vezi s tim pitanjem deluje na osnovu Ustava i zakona, uvažavajući pritom stavove svih nivoa vlasti u vezi sa odlukama o integracionim procesima.

RS je ranije saopštila da se protivi ulasku BiH u NATO.

Lider SNSD je naveo da će BiH nastaviti saradnju sa NATO.

Prema tački 3 sporazuma, BiH će "nastaviti integracijske procese u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH".

"Potvrditi opredeljenje za unapređenje odnosa sa NATO, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom BiH. Sve aktivnosti u ovom smislu se sprovode u skladu sa svim relevantnim odlukama Predsedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Saveta ministara BiH, a imajući u vidu ustavnu nadležnost Predsedništva za sprovođenje spoljne politike", navodi se u tački tri, koja se smatra najbitnijom odredbom sporazuma.

Prema toj odredbi, Komisija za NATO integracije BiH će sarađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO, uključujući izradu nacrta i planova na bazi odluke Predsedništva BiH i Saveta ministara.

"Ključno pitanje je da se formira Savet ministara BiH i da se odblokiraju sve procedure u vezi sa infrastrukturnim projektima, a posebno evropske integracije", kazao je Dodik.

On je istakao da je namera SNSD-a da "zaštiti ustavnu poziciju RS u okviru BiH".

Lider SNSD-a dodao je da su lideri tri stranke postigli saglasnost i o tome da treba biti okončan mandat OHR-a kada BiH ispuni sve uslove za pristupanje EU.

Sporazum je potpisan danas na današnjem sastanku u organizaciji Delegacije Evropske unije u BiH i uz prisustvo Larsa Gunara Vigemarka.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side