08.06.2019 Banja Luka

Dodik i Cvijanović sa Gaspromom dogovorili gasifikaciju RS, Džaferović to smatra kršenjem Dejtona

Dodik i Cvijanović sa Gaspromom dogovorili gasifikaciju RS, Džaferović to smatra kršenjem Dejtona Foto: PrtScn
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović dogovorili su u Rusiji sa predstavnicima Gasproma gasifikaciju Republike Srpske koja bi trebalo da počne krajem godine, javila je Radio televizija Republike Srpske.

Kako se navodi, na sastanku Dodika i Cvijanović sa predsednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejom Milerom utvrđeno je da će taj ruski gigant obezbediti 300 miliona evra za izradu gasovoda sa stanicama koje treba da pojačaju pritisak i omoguće kvalitetnu isporuku gasa.

"Dogovorili smo se da se uskoro vidimo i da na operativnom nivou dogovorimo kako dalje. Do jeseni bi trebalo da bude izrađen projekat, to će raditi Gasprom, a mi da pristupimo ugovaranju prolaska gasovoda kroz određene posede. Neće se ići na izuzimanje zemljišta, nego će se plaćati naknada da se cevi ukopaju", rekao je Dodik u Sankt Peterburgu, gde je sa Cvijanović učestvovao na međunarodnom ekonomskom forumu.

Dodik je kazao da će se gasovod pružati od Bijeljine do Banjaluke i potom dalje do Prijedora, i da postoji mogućnost da se nastavi i ka Hrvatskoj ili Federaciji BiH, ukoliko za to bude postojao interes, prenosi RTRS.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da nijedan dogovor koji je Dodik eventualno postigao tokom posete Rusiji nije usaglašen u Predsedništvu BiH i da samim tim ne predstavlja ni zvaničan stav te zemlje, prenosi bosanskohercegovačka televizija N1.

Džaferović je naveo da eventualno postignuti dogovor o gasifikaciji Republike Srpske ne može da ima nikakve pravne posledice za BiH ili bilo koga u toj zemlji i da može da predstavlja jedino kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH.

"Niko u BiH nema niti bi trebalo da ima bilo šta protiv povezivanja BiH na međunarodne plinske tokove. Međutim, pitanje plina i povezivanja na međunarodne tokove u isključivoj je nadležnosti države BiH", kazao je Džaferović.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side