Dodik danas u Zagrebu, za Komšića i Džaferovića je to privatna poseta
16.09.2020 Sarajevo

Dodik danas u Zagrebu, za Komšića i Džaferovića je to privatna poseta

Dodik danas u Zagrebu, za Komšića i Džaferovića je to privatna poseta Foto: Beta/Miloš Miškov
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posetiće danas Zagreb gde će se sastati s predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem.


Sarajevski mediji Dodikovu iznenadnu posetu Hrvatskoj dovode u vezu sa njegovom ranijom najavom da će, osim zvaničnom Beogradu, i vlastima Hrvatske dostaviti dokument, odnosno zaključke Narodne skupštine i Vlade RS o, kako je navedeno, "antidejtonskom ponašanju visokog predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda BiH".

"Koliko sam razumeo, i Hrvatska je nezadovoljna ponašanjem visokih predstavnika, barem su to iskazivali kroz određene stavove. Isto tako, Srbija, Republika Srpska i polovina Federacije BiH oličene u Hrvatima smatraju da visoki predstavnik treba da ode", rekao je tada Dodik.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je Dodikova poseta Zagrebu privatna i da ima lične ciljeve.

Komšić je istakao da Dodik u privatnu posetu zvaničnicima Hrvatske donosi poruku, koja je ujedno i cilj njegove politike - da entitet RS i Srbija budu jedna država.

"Bez obzira na to kako će u Zagrebu ta poruka biti primljena, sa odobravanjem ili ne, mi u Bosni i Hercegovini znamo šta nam je činiti, a u Zagrebu, kako im je volja", rekao je on.

Komšić je istakao da "nikad neće biti ostvareno ono što su Milošević i Tuđman zamislili u Karađorđevu".

Na ovu Dodikovu posetu Zagrebu reagovao je i predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović, navodeći da današnji sastanci Dodika za hrvatskim zvaničnicima "nemaju nikakve veze s Predsedništvom Bosne i Hercegovine niti za državu BiH znače bilo šta".

Džaferović je kazao da je to "njihov izbor, kao što su njihov izbor i posledice koje će iz takvih postupaka nastupiti".

"Izbor zvaničnog Zagreba je da ignoriše institucije BiH, njihov izbor su i posledice koje će iz toga proizaći. Reč je o privatnoj poseti koju je prihvatio zvanični Zagreb, ignorišući institucije BiH", rekao je Džaferović.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side