11.10.2017 Banja Luka

Dodik će pozvati srpske poslanike na razgovor o Sudu i Tužilaštvu

Dodik će pozvati srpske poslanike na razgovor o Sudu i Tužilaštvu Foto: Medija centar
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u subotu, 14. oktobra, pozvati na sastanak srpske poslanike u parlamentu BiH, poslanike u Narodnoj skupštini RS, kao i predstavnike Boračke organizacije i drugih udruženja, kako bi razgovarali o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Ocenjujući da je nedopustiva oslobađajuća presuda Suda BiH ratnom bošnjačkom komandantu u Srebrenici Naseru Oriću i da se preko takvog rada Suda i Tužilaštva BiH ne može preći, Dodik je danas rekao da svi u RS moraju biti jedinstveni u vezi s tim pitanjem.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo i Sud BiH uspostavljeni su mimo Ustava BiH i nametnuti voljom međunarodne zajednice.

"Svakome je sada jasno, bio on Srbin ili ne, da se htelo presuđivati Srbima, a one koji su učinili zlo Srbima ostavljati nevinim, kao što je u ovom slučaju", rekao je Dodik.

On je ponovo pozvao sve srpske kadrove koji rade u Sudu i Tužilaštvu BiH da napuste te institucije.

"Nameravam da svakom od njih pojedinačno pošaljem pismo i obrazložim zašto je to važno. Da im ukažem na to da smo spremni kao republika da im obezbedimo radni angažman i da im tokom trajanja mandata, u okviru određenog instituta koji će biti formiran u Republici Srpskoj, isplaćujemo iste plate koje su tamo imali", naveo je Dodik.

Dodik, kako je kazao, nije protiv postojanja Suda i Tužilaštva BiH koji bi bili uspostavljeni na drugačijim osnovama, navodeći da je posebno sporan izbor sudija i tužilaca putem Visokog sudskog i tužilačkog saveta.

"Moj predlog je da se obustavi rad Suda i Tužilaštva BiH dok se ne donese novo zakonsko rešenje koje bi išlo za tim da se oni usmere isključivo na nadležnosti u vezi sa BiH i da nemaju nadležnosti nad entitetima", rekao je Dodik.

Komentarišući doček turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Srbiji, predsednik RS je kazao da Srbija odlučuje o tome kako će nekoga dočekati i kakvu će mu pažnju ukazati.

"Nemam ništa protiv bilo koje odluke Srbije i njenog predsednika da odredi način, karakter i obim dočeka predstavnika i predsednika drugih država", dodao je Dodik.
 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side