Dodik će podržati politički dogovor SDA i HDZ BiH o izborima u Mostaru
02.07.2020 Banjaluka

Dodik će podržati politički dogovor SDA i HDZ BiH o izborima u Mostaru

Dodik će podržati politički dogovor SDA i HDZ BiH o izborima u Mostaru Foto: Beta / Miloš Miškov
Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik podržaće politički dogovor SDA i HDZ u vezi sa lokalnim izborima u Mostaru, a mostarskim Srbima, koji su iskazivali svoje snažno protivljenje, on je obećao ispunjenje njihovih zahteva kroz već postignuti dogovor, objavio je sarajevski portal Klix.

Dodik se danas u Istočnom Sarajevu sastao s predstavnicima Koordinacije Srba iz Mostara, koja je ranije ocenila da je dogovor SDA i HDZ degradirajući po srpsku zajednicu u Mostaru.

On je posle sastanka izjavio da će naglasak biti stavljen na popis iz 1991. godine, kao i da će se tražiti da se obezbedi ravnopravno učešće u odlučivanju i predstavnika srpskog naroda u vezi sa raspolaganjem sredstvima i svim izvršnim ovlašćenjima koja imaju gradonačelnik i predstavnik Gradskog veća.

Dodao je da će se zahtevati da se za predstavnike srpskog naroda nađe adekvatan pristup kako bi mogli, kao konstitutivan narod, na pravi način da učestvuju u odlučivanju.

Predstavnici Koordinacije Srba Mostara ranije su ocenili da se predloženim rešenjima Statuta Grada Mostara "na perfidan način srpska zajednica želi isključiti iz raspodele sredstava kroz ovlašćenja tzv. Komisije gradskih područja, čije osnivanje je predviđeno sporazumom".

"Jedini ispravan način raspodele sredstava jeste da Gradsko veće odlučuje o raspodeli sredstava, jer samo tako predstavnici srpskog naroda u Gradskom veću mogu koristiti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa i tako blokirati odluke štetne po interese Srba u Mostaru", istakli su iz Koordinacije Srba u Mostaru.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side