Dodik: BiH ide u krizu ako se Savet ministara ne formira za mesec dana
08.08.2019 Banjaluka

Dodik: BiH ide u krizu ako se Savet ministara ne formira za mesec dana

Dodik: BiH ide u krizu ako se Savet ministara ne formira za mesec dana Foto: prtscr ytb
Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da će Bosna i Hercegovina ući u duboku krizu ako novi Savet ministara BiH ne bude formiran u roku od mesec dana.

On je rekao da je uveren da će se Savet ministara BiH formirati u roku od mesec dana, ako za to bude političke volje potpisnika sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH.

Navodeći da u parlamentu BiH "ima prostora da se odugovlači" s imenovanjem novog Saveta ministara, on je ocenio da se nada formiranju izvršne vlasti, jer je SNSD-u, HDZ-u i SDA "stalo da se nastavi evropski put".

"Za to nam treba da se formira Savet ministara. Rok je 30 dana. Videćemo, imamo i druge načine. Ne bude li ispoštovan dogovor, to znači da BiH ulazi u duboku krizu", rekao je Dodik za banjalučke "Nezavisne novine".

Ocenio je da se dugo čekalo na dogovor, s obzirom na to da su opšti izbori održani još u oktobru prošle godine.

Na tvrdnje opozicije u RS, pre svih SDS-a, da je Dodik "kapitulirao", odnosno da je pristao na ulazak BiH u NATO, Dodik je odgovorio da postoji odluka Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti.

"Ovi iz opozicije koji su sedeli i još sede u Savetu ministara BiH, dozvolili su da prođu mnoge odluke koje nisu dobre za Republiku Srpsku, između ostalog, i realizacija Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, ali i Strategije spoljne politike koja uključuje NATO", kazao je lider SNSD-a.

Upitan da li je tačno da će BiH poslati Godišnji nacionalni plan (ANP) za NATO, uključujući samo civilni aspekt, a ne i vojni, Dodik je odgovorio da o tome "nema pojma".

"Nemam pojma. Ništa se nismo dogovarali o tome. Voleo bih da i vi, kao ozbiljan novinar, pročitate sporazum, odnosno principe koje smo potpisali onako kako piše. Vuk Karadžić je rekao: 'Čitaj kao što je napisano' ", rekao je on.

Dodik je ocenio da će se posle formiranja novog Saveta ministara BiH intenzivirati evropski put BiH.

"To je ono za šta postoji konsenzus svih u BiH", zaključio je Dodik.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side