Dodik: ANP je izmislila bošnjačka strana, Ivancov tvrdi da se Rusija ne meša u unutrašnje stvari BiH
15.08.2019 | 17:07h ► 17:54h Sarajevo

Dodik: ANP je izmislila bošnjačka strana, Ivancov tvrdi da se Rusija ne meša u unutrašnje stvari BiH

Dodik: ANP je izmislila bošnjačka strana, Ivancov tvrdi da se Rusija ne meša u unutrašnje stvari BiH Foto: prtscr ytb
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Godišnji nacionalni program (ANP) izmislila bošnjačka politička elita, kako bi se sprečilo formiranje nove izvršne vlasti na nivou BiH.

"ANP je izmišljena stvar od bošnjačke političke elite, kako bi se sprečilo formiranje zajedničkih institucija. Oni su od početka znali za odluku Narodne skupštine RS (o vojnoj neutralnosti). Ja ću se toga držati", kazao je Dodik novinarima na Jahorini posle sastanka sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim.

Predsedništvo BiH trebalo bi da u utorak razmatra usvajanje ANP-a, čije slanje u Brisel znači aktivaciju MAP-a - Akcionog plana za članstvo BiH u NATO.

Dodik je dalje rekao da je "legitimno predstavljanje ozbiljan problem", dodavši da je narod na izborima u oktobru prošle godine izabrao njegovu stranku, SNSD, da ga legitimno predstavlja u zajedničkim institucijama u Sarajevu.

"Narod je izabrao i mi samo treba da konstituišemo vlast", istakao je on.

Dodik je upozorio da će, ako novi Savet ministara sa SNSD-om ne bude formiran do 5. septembra, RS doneti "svoje odluke".

"Videćemo, postoje različite opcije", naglasio je srpski član Predsedništva BiH.

Navodeći da "nije prorok" i da ne zna da li će biti poštovan rok iz sporazuma Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, da se novi Savet ministara formira u roku od mesec dana od dana potpisivanja 5. avgusta, Dodik je kazao da ima rešenja i za takvu situaciju.

"Neko je odlučio da opstruiše, opstruiše izbornu volju na legitimno predstavljanje srpskog i hrvatskog naroda. Mi ćemo preduzimati naše adekvatne mere. Kad sam video da to ne žele da postave na dnevni red (imenovanje mandatara za Savet ministara), imam pravo po poslovniku da zatražim vanredno zasedanje", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić je, "u želji da iskomplikuje situacije", zakazao redovnu sednicu Predsedništva na kojoj je stavio glasanje o "nekom dokumentu koji je famozan" (ANP), tvrdeći da ako se ANP ne izglasa, on neće podržati imenovanje za sastav Saveta ministara biH.

"Ja ću biti u utorak na toj sednici i moj stav je veoma jasan. Rekao sam da ćemo sačekati da istekne trideset dana. Nakon toga, imam razne ideje koje ću predložiti Narodnoj skupštini", istakao je Dodik.

Dodao je da su Republika Srpska, Federacija i tri konstitutivna naroda strane za dogovor u Bosni i Hercegovini, dodavši da u okviru tog ustavnog uređenja mi ćemo imati predloge prema Federaciji BiH i drugim narodima.

Srpski član Predsedništva je BiH nazvao „neuspešnim eksperimentom“, ocenivši da to potvrđuje i prisustvo OHR-a u toj zemlji.

"Sam OHR je zloupotrebio Dejtonski sporazum i bitno ga degradirao. BiH je mogla biti uspešna zajednica. Ozbiljnu krivicu za neuspjeh BiH snosi OHR i oni koji stoje iza OHR-a, zapadne zemlje", smatra Dodik.

Ruski amnbasador Petar Ivancov je rekao da je ozbiljno zabrinut za stanje u BiH, jer deset meseci posle izbora ne funkcionišu institucije, što dovodi u pitanje stabilnost i razvoj zemlje.

Prema njegovom mišljenju, rešenje je u formiranju Saveta ministara, dodavši da sva sporna pitanje treba rešavati kompromisno posle formiranja vlasti.

Ivancov je izrazio nadu da je dogovor političkih subjekata u BiH moguć, navodeći da se Rusija, za razliku od pojedinih zemalja, ne meša u unutrašnja pitanja ove zemlje.

Na pitanja o članstvu BiH i NATO, Ivancov je odgovorio da je članstvo u međunarodnim organizacijama pitanje za vlasti u BiH.

"Osnov mog rada u BiH je nemešanje u njene poslove, za razliku od nekih mojih kolega. Mislim da BiH, njeni narodi i političari sami mogu odlučiti kako će živeti", naglasio je ruski ambasador.

 

Moji savetnici neće ići na sastanak o približavanju stavova o ANP-u

Milorad Dodik izjavio je da je odbio inicijativu međunarodne zajednice da se održi sastanka savetnika kabineta članova Predsedništva BiH o približavanju stavova o reduciranom Godišnjem nacionalnom programu za NATO (ANP).

Dodik je na ovaj način odovorio na navode predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića o tome da medijatori iz međunarodne zajednice trenutno rade na približavanju stavova o ovom pitanju.

"Moji ljudi se neće sastajati s njima. Ako neko sada želi da uvuče Amerikance u sve ovo, ja to odbijam i mi u tome nećemo učestvovati", kazao je Dodik novinarima na Jahorini.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić zakazao je za 20. avgusta redovnu sednicu Predsedništva na kojoj bi, između ostalog, trebalo da se glasa i o usvajanju ANP-a.

Komšić je najavio da će se potom održati vanredna sednica Prededništva BiH na kojoj bi trebalo da se imenuje mandatar za sastav Saveta ministara BiH.

Ranije je najavljeno da bi mandatar trebalo da bude Zoran Tegeltija iz

Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Komšić je najavio da neće glasati za imenovanje mandatara ako se pre toga ne usvoji ANP.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da neće glasati drugačije od Komšića, dok je Dodik izjavio da je ANP dokument koji je "izmislila bošnjačka strana" i da on neće glasati za njega.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja