06.03.2019 | 18:31h ► 21:21h Podgorica

Tusk: Protesti tipični za demokratsko društvo

Tusk: Protesti tipični za demokratsko društvo Foto: Beta / AP
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas u Podgorici da su protesti nešto normalno i tipično za demokratsko društvo.

"To nije problem, to je deo normalnog funkcionisanja demokratskog društva. Od suštinskog interesa za Crnu Goru je da se svi problemi razjasne ističući da su podržavaocima politike proširenja potrebni dobri argumenti za dalji napredak u integracijama", kazao je Tusk tokom sastanka sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Kako se navodi u saopštenju, Đukanović i Tusk su se saglasili da su i problemi sa kojima se suočava Crna Gora i zemlje regiona, prilika za dalje snaženje i izgradnju efikasnih državnih institucija, vladavine prava, što je najbolja preporuka za napredak.

Đukanović je rekao da je budućnost Zapadnog Balkana bez alternative - evropska i evroatlantska, ističući da "Zapadni Balkan nema privilegiju da ima drugi izbor, imajući u vidu istorijsko nasleđe koje nas upućuje da je između evropske i evroatlanstke perspektive regiona i njene stabilnosti znak jednakosti".

"U tom kontekstu, Crna Gora kreira svoju državnu politiku kao promoter evropskih i evroatlantskih vrednosti u regionu", dodao je Đukanović.

 

Đukanoviću uručena nagrada Kralj David

Predsedavajući Evropske jevrejske asocijacije, rabin Menahim Margolin, uručio je danas predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću Evropsku nagradu Kralj David.Đukanović je u obraćanju nakon dodele nagrade u Briselu rekao da je to doživeo kao priznanje svim građanima Crne Gore, kao jedine zemlje u kojoj nije bilo ratnih razaranja posle raspada Jugoslavije, saopšteno je iz kabineta predsednika.

On je rekao da Jevreji u Crnoj Gori imaju punu autonomiju u regulisanju verskih i nacionalnih odnosa.

U Crnu Goru, kako je rekao, dolaze Jevreji iz celog sveta, te turisti iz Izraela, dok se od prošle godine prvi put u Crnoj Gori proslavlja Hanuka.

"U planu je izgradnja prve sinagoge u Crnoj Gori. Veoma smo ponosni što se Crna Gora prepoznaje kao sigurno mesto za pripadnike svih nacija i religija, posebno u vreme jačanja desničarskih pokreta u Evropi i svetu i neskrivenog antisemitizma od kojeg nisu imune ni najrazvijenije demokratije", naveo je Đukanović.

Bila bi, kako je dodao, najveća greška smatrati da je antisemitizam opasnost samo za Jevreje.

"To je opasnost za Evropu i njene suštinske vrednosti. To je civilizacijsko pitanje savremenog čovečanstva i njegove budućnosti. Mi smo mala zemlja sa velikom nadom da zajedno možemo pomoći u izgradnji boljeg sveta", izjavio je Đukanović.

 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side