18.03.2019 Podgorica

Đukanović: Zajedničko svim protestima u regionu namera da se osvoji vlast mimo izbora

Đukanović: Zajedničko svim protestima u regionu namera da se osvoji vlast mimo izbora Foto: PrtScn
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je u Berlinu da je vlast u Podgorici spremna da razgovara sa onima koji formalno predvode proteste, ali i da je zajedničko svim protestima u regionu namera da osvoje vlast mimo izbora.

On je u Berlinu, tokom predavanja u Nemačkom društvu za spoljnu politiku, kazao da se protesti u Crnoj Gori pokušavaju predstaviti kao građanski, iako je, kako navodi, jasno da iza njih stoje političke strukture.

"Spremni smo da sa onima koji makar formalno predvode proteste, sa tom građanskom strukturom razgovaramo o svim pitanjima koja predstavljaju njihov interes. Oko tog pitanja nema nikakvih nedoumica niti potencijalno konfliktnih situacija na relaciji vlast i učesnici protesta", kazao je Đukanović, prenijeli su podgorički mediji.

Đukanović kaže i da prepoznaje zajedničku nit u svim protestima koji se dešavaju u regionu.

To je, navodi Đukanović, ideja da se promeni vlast mimo izbornog procesa.

Danas na Zapadnom Balkanu imamo vlade koje, kako kaže Đukanović, jasnom vizijom pokušavaju da društva povedu putem savremene EU civilizacije.

"Ovakve pojave nas upućuju na zaključak da smo još uvek daleko od toga da imamo homogenizovanu javnost na Balkanu. I dalje se vodi konfrontacija između onih koji zagovaraju novu politiku, politiku usvajanja evropskih standarda, koja, između ostalog, znači i izbor vlasti na demokratskim izborima i onih drugih koji misle da se vlast može menjati na ulici putem revolucije", naveo je Đukanović.

Dijalogom se pokušava doći do toga da se, navodi Đukanović, moraju poštovati pravila koja smo uspostavili, a ne da se vraćamo u 90-e godine.

"Jasno je da ovo nisu jednostavni procesi. Moramo pokazati da imamo snage da se odupremo onima koji žele da konzerviraju procese i da zadrže i Crnu Goru i Zapadni Balkan van EU. To nije jednostavan posao, ali mi imamo i volje i snage da to uradimo", naveo je Đukanović.

On kaže i da Crna Gora nije na raskršću.

"Crna Gora je jako dugo u jednosmernoj ulici koja vodi ka EU", zaključio je Đukanović.

Đukanović je u Berlinu kazao i da niko ne zna kakva je budućnost Evropske unije, ali bez obzira na to, perspektiva Zapadnog Balkana može biti samo evropska.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side