05.05.2019 Podgorica

Đukanović za VOA- EU mora da povuče Zapadni Balkan napred jer drugi ne sede skrštenih ruku

Đukanović za VOA- EU mora da povuče Zapadni Balkan napred jer drugi ne sede skrštenih ruku Foto: PrtScn
Evropska unija može i mora ponovo da povuče Zapadni Balkan napred, jer druge zemlje neće čekati skrštenih ruku, rekao je u intervjuu za Glas Amerike predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

"Sada smo u fazi u kojoj je, čini mi se, zahvaljujući raznim krizama kroz koje Evropa prolazila i prolazi i zahvaljujući okolnosti da u ovoj godini imamo evropske parlamentarne izbore, politika proširenja i integracije Zapadnog Balkana negde u drugom planu", ocenjuje on.

Đukanović dodaje da zastoj u integraciji na Zapadnom Balkanu druge zemlje ne gledaju skrštenih ruku i ne treba se na njih ljutiti što smatraju legitmnim da promovišu svoju politiku ne samo kod kuće već i širom sveta, što stavlja na dodatna iskušenja i Zapadni Balkan i Evropsku uniju.

"Za nas je integracija jednako stabilnost Zapadnog Balkana. Mi mislimo da je put integracija jedini koji će dovesti do pouzdanije stabilnosti, a time i do mogućnosti bržeg demokratskog i ekonomskog prosperiteta regiona", kaže crnogorski predsednik.

Govoreći o mogunosti novih sukoba na Zapadnom  Balkanu, Đukanović kaže da u ovom trenutku ne vidi potencijal za to.

Crnogorski predsednik se založio za nastavak pregovora Beograda i Prištine i rekao da je stav  Podgorice da se treba što pre vratiti za pregovarački sto i to bez utvrđivanja odgovornosti za prekid pregovora.

Odgovarajući na pitanje o zahtevima crnogorske opozicije za stvaranje fer izbornih uslova kao i za dijalog sa vlašću, koji su izraženi na protestima, Đukanović je rekao da je teza o lošim izbornim uslovima neutemeljena i neistinita, kao i da opozicija nije prihvatila dijalog u parlamentu, gde mu je i mesto.

Odgovarajući na pitanje o stanju u crnogroskim medijima, koje međunarodne profesionalne organizacije ocenjuju kao složeno, Đukanović je konstatovao da je država "u jednom kratkom roku, deceniju, dve, bitno unapredila bogatstvo medijske scene Crne Gore".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side