Djukanović: Vjerujem u dijalog Markovića i Amfilohija
04.02.2020 Podgorica

Djukanović: Vjerujem u dijalog Markovića i Amfilohija

Djukanović: Vjerujem u dijalog Markovića i Amfilohija Foto: Prtscr
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da veruje da će biti dijaloga između premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija o Zakonu o slobodi veroispovesti, i da tu nema drugog izbora, jer država neće pristati na ucene.

U intervujuu za RTCG, Dukanović je poručio i da se vara onaj ko misli da će istrajnošću u organizaciji litija, državu naterati na kapitulaciju.

On je rekao da u ovom trenutku nije ugrožena bezbednost niti stabilnost Crne Gore.

Đukanović je rekao da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi moraju biti odgovorni za svoje ponašanje i da nema podele odgovornosti.

"Možda bih mogao pozvati neke ljude da se okupe i da im objasnim kako se ugrožena Crna Gora, ali ne radim to. Svako ko izvuče mač iz korica mora znati kako će ga vratiti a ne da prebacuje odgovornost na nekog drugog", rekao je on.

Đukanović je poručio i da Srpska pravoslavna crkva (SPC) time što ne želi da se registruje, želi da se predstavi kao neko ko je iznad države i da pošalje poruku da je Crna Gora teokratska država.

"Na tu dilemu definitivno treba da odgovori politika, ali tu dilemu mora svaki građanin sebi postaviti, dakle ko god se opredelio da živi u ovoj zemlji, ko god ima potomstvo, ili planira da ima potomstvo mora razmišljati da li će tom potomstvu da ostavi srednjovekovnu teokratsku srpsku državu Crnu Goru, ili ćemo da tom potomstvu ostavimo građansku državu, državu multietničke demokratije sa usvojenim evrospkim sistemom vrednosti, državu u kojoj će svi građani i sve verske zajednice imati ista prava i ravnopravan položaj", naveo je Đukanović.

Predsednik Skupštine Ivan Brajović ponovio je danas da Zakon neće biti povučen.

Zakon o slobodi veroispovesti postao je deo pravnog sistema države i u periodu koji sledi razgovaraće se o njegovoj implementaciji, a ne o drugim zahtevima, rekao je on za Balkan insajt.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije saopštio je juče da su spremni da razgovaraju sa premijerom Duškom Markovićem sa ciljem da se, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, ukloni Zakon o slobodi veroispovijesti ili sve diskriminatorne odredbe u njemu, pa tek onda o Temeljenom ugovoru između Vlade i Srpske pravoslavne crkve.

On je pozvao Markovića da odredi datum razgovora. Premijer se još nije oglasio nakon poziva Amfilohija.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side