Đukanović: Stvorićemo crkvu nacionalnih Crnogoraca, Amfilohije se malo zaneo
18.05.2020 | 13:54h ► 16:00h Beograd

Đukanović: Stvorićemo crkvu nacionalnih Crnogoraca, Amfilohije se malo zaneo

Đukanović: Stvorićemo crkvu nacionalnih Crnogoraca, Amfilohije se malo zaneo Foto: PrtScn
Crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je danas da ako Srpska pravoslavna crkva (SPC) bude insistirala na crkvi nacionalnih Srba moraće da se stvori crkva nacionalnih Crnogoraca.

"Ne mislim da je to najbolje rješenje, bolje je da imamo pravoslavnu crkvu koja će okupiti sve pravoslavne vernike, ali ne možete nametnuti sva rešenja koja mislite da su opravdana. Nekad morate posegnuti i za manje racionalnih rešenjima", kazao je Đukanović na konferenciji za novinare na Cetinju povodom dve godine od stupanja na dužnost. 

Prema njegovim rečima, dijalog je postojao i postoji i danas van javnosti između SPC i Vlade sa najavom nastavka dijaloga ekspertskih timova. 

"Mislim da ovo pitanje pre svega zavisi od spremnosti eparhija SPC u Crnoj Gori, od spremnosti vrha SPC da prestanu sa nipodaštavanjem države Crne Gore. Ne želim da vas podećam na sve izrečene reči na račun Crne Gore. Sa te platforme se ne može biti partner. Crna Gora nije izrekla nijednu ocenu na račun SPC do one kojom smo se trudili da zaštitimo svoj integritet. Kako graditi kompromis sa nekim ko je tako rezistentan u odnosu na istinu i činjenice", kazao je Đukanović.

Đukanović je poručio da je sada vreme da Crna Gora vrati i autokefalnu crkvu "i to znaju oni koji joj se protive".

"Ići ćemo svako svojim putem", poručio je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje ima li njegove uloge u hapšenju episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika, istakao je da se oni nisu našli na meti državnih organa zbog svog poziva, već zbog toga što su smatrali da im pripada pravo da ne poštuju naredbe kojih se treba pridržavati u borbi protiv korona virusa.

"Ne može biti privilegovanih, pa ni kad nose mantije", kazao je Đukanović.

Đukanović je rekao i da ga izjava šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o rusofobiji i izdaji Rusije nije iznenadila, ali ni pogodila.

"Lavrov mi se obratio na ličnoj osnovi, kvalifikujući me kao navodnog izdajnika ruskih interesa. Moj komentar je jednostavan - izdati možete jedino interese svoje države, a ne tuđe države. Problem je ako neko sa visoke adrese iz druge države očekuje da izdate svoje interese u korist njegove države", rekao je Đukanović odgovarajući na pitanje da li tu izjavu razume kao najavu da on lično ponovo, uoči izbora, postaje meta Rusije.

On je dodao da se očekivalo da Crna Gora odustane od svoje budućnosti i da sledi tuđe interese.

"Razumem da velike sile imaju pravo na takav komotan stav, ali je uvek u isključivoj nadležnosti zemlje da odredi svoju budućnost", rekao je Đukanović, navodeći da se nije opredelila ni za očekivanja Istoka, niti za očekivanja Zapada, već se opredelila shodno svojim interesima.

Odgovarajući na optužbe mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija da mu "nisu smetale ruske pare kada je pravio državu", Đukanović je rekao da ne može imati dokaza jer to ne postoji kao mogućnost.

"Amfilohije se malo zaneo. Nisam dužan nikome a ni Crnoj Gori. Ni Zapadu, ni Istoku. Tu smo gde smo. Zato smo toliko svoji", poručio je on.

On je najavio da će izbori biti održani do kraja septembra.

"Početak septembra, kraj septembra, kraj avgusta... Videćemo. Nakon prve faze obavićemo politički dijalog sa svim stranama, da učestvuju na izborima, iz toga ćemo pokušati da dođemo do rešenja i prihvatljivog datuma većini koji ce učestvovati na izborima", kazao je Đukanović.

Upitan da li će se kao predednik države uključivati u izbornu kampanju svoje partije, Đukanović je kazao da ne postoji zakonska prepreka za to.

"Postoji praksa, ali u odnosu na praksu, naša procena je bila da nam je potreban ukupan potencijal. Procenićemo potrebu uključivanja, a kao neko ko je predsednik, smatram da imam svako pravo da u toj kampanji učestvujem", kazao je Đukanović.

 

Đukanović: SPC bi da upravlja Crnom Gorom

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je danas da bi Srpska pravoslavna crkva (SPC) da upravlja Crnom Gorom i da određuje njen pravac i karakter.

On je na Cetinju, na konferenciji povodom dve godine od stupanja na dužnost, kazao da jedino u tom kontekstu vidi "uzavrele nesporazume na temu odnosa države i crkve".

"Da li je Crna Gora u stanju da uspostavi vladavinu prava koja nije samo imperativ evropske integracije, nego, prevashodno normalnog i civilizovanog života u našoj državi? Ili, postoje subjekti društva koji imaju ekskluzivna prava, kao što je slučaj sa SPC, koja bi da upravlja Crnom Gorom, da joj određuje karakter i budući razvoj?, pitao je Đukanović.

Pitao je "da li je Crna Gora demokratsko multietničko društvo ili srednjevekovno teokratsko, srpsko, kako nas podučavaju crkveni velikodostojnici?".

"Da li je Crnoj Gori mesto u Evropi, time i u Zapadnoj hemisferi, ili na suprotnoj strani?", pitao je predsednik i rekao da iz toga proizlazi i putanje o tome "da li Crna Gora treba da postoji, budući da je već napravila toliko 'pogrešnih' izbora u ovih 14 godina, ili neko drugi treba da donosi odluke u njeno ime?".

I ne manje važno - nastavio je on - "treba li Crna Gora da ostane nepokolebljiva u odbrani tekovina antifašizma, ili će prihvatiti samozvane mesije koji nam se preporučuju da mire žive i mrtve? Da, ako dobro čitam, mire fašiste i antifašiste", kazao je Đukanović.

Đukanović je rekao da je njegov odgovor na pitanja koja je postavio, "kristalno jasan i da Crna Gora nije nepromišljeno izabrala".

Kako je dodao, ne radi se sporu oko zakona, niti oko imovini, jer i sporni Zakon o slobodi veroispovesti i pravna i demokratska praksa svakome, dakle i verskim zajednicama u Crnoj Gori, "obezbeđuje pouzdanu imovinsku zaštitu pred nacionalnim i evropskim pravosudnim institucijama".

Ukazao je da svaka verska zajednica "može biti samo ravnopravna s drugima i samo deo društva, a ne pandan državi".

"I naš izbor je zauvek, što god viđeli u našem okruženju, antifašizam kao neprolazna vertikala hiljadugodišnjeg crnogorskog trajanja", poručio je Đukanović.

Balkan je, kazao je Đukanović, poprište borbe velikih sila za dominaciju, ali "mi smo deo kulturološkog i civilizacijskog kruga Evrope, iako nekom zbog balkanskog lutanja to nekad ne izgleda tako. Ne mogu nam biti saveznici oni koj ne dele isti sistem vrednosti kao mi", rekao je Đukanović.

Kazao je i da se država uspešno izborila sa prvom i najvažnijom fazom borbe protiv koronavirusa, uz "visok nivo organizacije i kompetentnosti zdravstvenog sistema".

Posledica pandemije su privredni gubici i Đukanović i kazao da su prognoze o padu privredne aktivnosti zbog pandemije "zastrašujuće", i dodao: "Ali, zar nismo pokazali da se može biti bolji od zloslutnih prognoza? Jesmo!".

"Samo treba da nastvimo s jednakom ozbiljnošću i efikasnošću. Nijedan dan ne sme biti propušten, i samo ako tako budemo radili, ekonomske gubitke svešćemo na minimalnu meru", rekao je Đukanović i da je kriza "poslala važno upozorenje da ne smemo zaboraviti na sigurnost, solidarnosti i humanost".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side