Đukanović: Razgovori sa Vučićem nisu zahladneli, ali nisu kao pre jer se obnavljaju nakaradne teze
10.07.2019 Podgorica

Đukanović: Razgovori sa Vučićem nisu zahladneli, ali nisu kao pre jer se obnavljaju nakaradne teze

Đukanović: Razgovori sa Vučićem nisu zahladneli, ali nisu kao pre jer se obnavljaju nakaradne teze Foto: prtscr ytb
Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da se više čuje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nego sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, i to mnogo češće, kao i da su to prijateljski razgovori.

"To su razgovori dva državno odgovorna čoveka. Razgovori u kojima se razlikujemo po određenim pitanjima ali je to prihvatljivo zato što se podrazumeva da i jedan i drugi, i svaki sledeći sa kojim razgovaramo, pokušavamo da primarno vodimo računa o interesima države koju predstavljamo. Naravno, sa svešću da nikada ne možete apsolutizovati interese jedne države i da morate voditi računa da ti interesi budu kompatibilni sa onim što nam je zajednički regionalni interes, a to je stabilnost", kazao je Đukanović za BN TV.

Upitan da li dogovor vlasti Tirane i Prištine o zajedničkom nastupu kada je reč o njihovoj spoljnoj politici znači stvaranje "velike Albanije", crnogorski predsednik kaže da kada se negde zamagli ili udalji evropska perspektiva onda se počnu porađati te ideje koje možda na početku i nemaju neki apsolutno loš predznak kao što bi se sada možda moglo pretpostavljati.

"Kada dozvolite da se te ideje razmahnu, da duh izađe iz boce, onda se jako vara svako ko misli da će savršeno kontrolisati situaciju", naveo je Đukanović.

Kada su u pitanju odnosi sa Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem, Đukanović kaže da oni nisu zahladneli, ali nisu kao što su bili ranije.

"Nisu zahladneli naši odnosi. Sastanaka zvaničnih i nezvaničnih ima, malo više je bilo nezvaničnih i nije bilo tako davno, postoji komunikacija", kazao je Đukanović.

On priznaje da je došlo do promene u tim odnosima.

"Nije bilo tako davno kada su i sa jedne i sa druge adrese stizale poruke o odličnim međudržavnim odnosima, da bi danas, bez velike udubljenosti nego analizirajući samo ono što su političke javne poruke i ono što je uređivačka politika većine medija, mogli da zaključimo da ti odnosi više nisu tako dobri kao što su bili u prethodnom periodu" naveo je crnogorski lider.

Razlog je, prema Đukanoviću, u tome što je otvoren prostor za obnovu, kako kaže, jako pogrešnih, nakaradnih teza koje su dovele do ugrožavanja vitalnih vrednosti svih naroda koji su živeli na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih.

Upitan na koje teze misli, kaže da postoje ambicije određenih država u regionu da uređuju prava svojih sunarodnika u drugim državama.

"To je bio razlog za rat devedesetih... i to je rodilo pogubne ideje koje su dovele do rata...", rekao je crnogorski predsednik.

Što se tiče priznanja Kosova, Đukanović kaže da je tu odluku donela suverena država Crna Gora na bazi vlastite procene onog što su regionalni interesi.

"Naša procena je da je najvažniji regionalni interes stabilnost. Saglasno tome, mi smo zaključili da nećemo doprineti stabilnosti ako žmurimo pred realnošću. Tu odluku smo doneli ne želeći da radimo na štetu Beograda ili u korist Prištine", kazao je Đukanović i naveo da je o tome upoznao i tadašnje zvaničnike u Beogradu.

Đukanović je u intervjuu BN TV je rekao da ne vidi nikakav sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Mišljenja je da će sačuvati jednu dobru atmosferu između države i verskih zajednica koje funkcionišu na državnom prostoru Crne Gore.

"Mi u državnim strukturama ne vidimo nikakav prostor za taj sukob i nismo u donošenje zakona ušli sa idejom da se sukobljavamo, nego da pokušamo da donesemo jedan novi zakon, kao deo novog pravnog sistema Crne Gore, koji treba da supstituiše zakon iz vremena buvše Jugoslavije iz 1976. ili 1977. godine. Naravno, kada donosite takav zakon kojim se definiše odnos države i crkve onda ne možete izbeći i da ne definišete pitanje imovine", rekao je Đukanović.

Kaže da je to pitanje očigledno bilo vrlo problematično za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

"Konsultovali smo evropske eksperte iz oblasti prava i oni su nam dali za pravo da možemo ići tim putem kojim smo krenuli i da će to biti u saglasju sa onim što su pravni standardi Evrope u toj oblasti. Ja zaista mislim da imamo sve uslove da se, nakon početnih tenzija, bolje razumemo i da tu oblast uredimo onako kako treba da bude uređena a da istovremeno sačuvamo jednu dobru atmosferu između države i verskih zajednica koje funkcionišu na našem državnom prostoru", rekao je Đukanović.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side