15.04.2018 Podgorica

Đukanović očekuje pobedu u prvom krugu, Bojanić se nada pobedi

Đukanović očekuje pobedu u prvom krugu, Bojanić se nada pobedi Foto: Beta, AP / Risto Božović
Predsednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izjavio je danas da očekuje da pobedi u prvom krugu predsedničkih izbora i da očekuje će građani Crne Gore potvrditi da zemlja "odlučno nastavlja putem evropskog razvoja".

Posle glasanja, na pitanje novinara da li će biti drugog kruga, Đukanović je odgovorio: "Ako ga bude, pobećemo kao i u prvom".

"Očekujem pobedu u prvom krugu. Pobijediću danas", dodao je Đukanović.

Đukanović je kazao da je predizborna kampanja iskorak u pogledu neke nove demokratske kulture u Crnoj Gori.

"Verujem da je ovo jedno dobro iskustvo i da iz njega dobijamo potvrdu da se Crna Gora veoma postojano kreće putem usvajanja evropskih, demokratakih standarda, da postaje zrelo društvo koje će se u bliskoj budućnosti kvalifikovati za članstvo u EU", kazao je Đukanović.

Na pitanje zašto se nije pojavio u direktnim TV sučeljavanjima s protivkandidatima, Đukanović je odgovorio: "Ti razgovori moraju imati smisla i nekog ko je kvalifikovan da bi se s njim razgovaralo".

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović, kojem mandat ističe u maju, posle glasanja je izrazio želju da njegov naslednik uvede Crnu Goru u EU.


Foto: Beta, AP / Risto Božović

 

"Želim da iskažem posebno zadovoljstvo što je tokom mojih mandata Crna Gora obnovila svoju državnost i ušla u NATO, i nastavila taj trend prema EU", kazao je Vujanović, koji je bio šef države u tri mandata.

Premijer Duško Marković izjavio je da je kampanja bila "izuzetno korektna", i "nikada sa tako visokom političkom kulturom i dijalogom bez obzira na to što su suparnici bili žestoki u svom pristupu".

"Visok nivo političke kulture i dijaloga - to je jedan važan momenat kojim Crna Gora potvrđuje svoju demokratsku sposobnost i održivost svog političkog sistema", rekao je Marković novinarima pošto je glasao.

Kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojani je pozvao građane da izađu na izbore kako bi zaustavili "autokratu koji Crnu Goru hoće da uvede u diktaturu".

"Da pokažemo da to više ne može da se radi i da većinska Crna Gora hoće da bude slobodna demokratska zemlja", rekao je Bojanić, ocenjujući da izbori "nisu bili fer i slobodni".

Bojanić je kazao da očekuje pobjedu s tim što mu je "manje važno da li je u prvom ili drugom krugu".

On je kazao da u slučaju drugog kruga, očekuje podršku svih opozicionih kandidata.

Na predsedničkim izborima učestvuje sedam kandidata, vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, većeg dela opozicije Mladen Bojanić, Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović, predstavnik Prave Crne Gore Marko Milačić, grupe građana Vasilije Miličković, te kandidat Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač i predstavnik Srpske koalicije Dobrilo Dedeić.

Za pobedu u provom krugu je potrebno od polovine važećih glasova. Ako predsednik ne bude izabran u prvom krugu glasanja se ponavlja sa 14 dana.

Vujanovuću u maju ističe mandat. On je na dužnosti predsednika države bio tri mandata.

Glasačko pravo ima 532.599 građana, koji će glasati na 1.214 biračkih mesta, koja će biti otvorena večeras do 20 časova.

Izbore prati oko 2000 domaćih i međunarodnih posmatrača, a preliminarne projekcije rezultata očekuju se sat posle zatvaranja birališta.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side