20.09.2018 Podgorica

Đukanović: Nije poželjno, ali je normalno što nema napretka u istrazi napada na novinarku

Đukanović: Nije poželjno, ali je normalno što nema napretka u istrazi napada na novinarku Foto: prtscr ytb
Crnogorski predsednik Milo Đukanović ocenio je danas da "nije poželjno", ali da je "normalno" to što pet meseci nema napretka u istrazi napada na istraživačku novinarku podgoričkih "Vijesti" Oliveru Lakić.

Upitan o izostanku rezulatata istrge, Đukanović je novinarima u Podgorici kazao da to "nije poželjno", ali da je "normalno, ne samo u Crnoj Gori, nego u svim državama, čak i u zemljama EU".

"Mogli bismo se malo osvrnuti i na ono što su upravo iskustva zemalja Evropske unije, koje su, kao što znate, bile predmet ozbiljne pažnje ukupne evropske javnosti, pa im zbog toga niko ne preti da će izgubiti status članica EU", kazao je Đukanović.

Po njegovim rečima, brzo rešavanje tog slučaja je poželjno i to bi bila ozbiljna potvrda da je Crna Gora spremna da se uhvati u koštac sa takvim izazovima.

"Ono što moramo da primetimo je da se crnogorske državne institucije bezbednosnog, tužilačkog i sudskog sistema, rekao bih, veoma ozbiljno nose s tim problemom", ocenio je predsednik.

Đukanović je rekao da pokušaj ubistva Olivere Lakić ne odgovara "onima koji su na vlasti" i dodao da želje da se dođe do naručioca i do izvršioca napada na novinarku, nisu u skladu "s onim što su realne sposobnosti državnog aparata".

"To nas naravno dodatno stimuliše da uradimo sve da pokušamo da dođemo i do naručioca i do neposrednog izvršioca tog nečasnog akta, ali, kao što znamo, ni u Crnoj Gori, ni u mnogo razvijenijim državama članicama EU, te želje nisu uvek u skladu sa onim što su realne sposobnosti državnog aparata", kazao je.

Novinarka podgoričkih "Vijesti" Olivera Lakić ranjenja je u nogu početkom maja ove godine, ispred ulaza zgrade u Podgorici u kojoj stanuje. To je bio drugi napad na tu novinarku koja istražuje sumnje u organizovani kriminal. Ona je brutalno pretučena pre šest godina, takođe ispred stana, a za taj napad je osuđenja jedna osoba.

U istrazi novijeg, drugog napada, međutim, do sada nema pomaka.

Tu činjenicu je pre dva dana u Skoplju komentarisao evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han na skupu o medijima na Zapadnom Balkanu.

On je tada upozorio da Crna Gora može "izgubiti epitet lidera u regionu po pitanju evropskih integracija", ukoliko ne bude napretka u istrazi napada na novinarku Lakić.

Po rečima Hana, nekažnjivost napada na novinare "ozbiljno ugrožava imidž zemlje koja ne uspeva da adekvatno istraži takve slučajeve".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side