Đukanović: Knežević se obrušio na mene, jer mu nisam pružio zaštitu
15.02.2019 Podgorica

Đukanović: Knežević se obrušio na mene, jer mu nisam pružio zaštitu

Đukanović: Knežević se obrušio na mene, jer mu nisam pružio zaštitu Foto: prtscr ytb
Crnogorski predsednik Milo Đukanović ocenio je da biznismen Duško Knežević aferama pokušava da se zaštiti od krivično pravne odgovornosti, te da se s vlasnikom Atlas grupe svojevremeno razišao, jer je on od njega tražio političku zaštitu za poslove koje je vodio.

Đukanović je u vanrednoj emisiji "Ukrštene riječi" na Prvoj televiziji, odgovarajući na pitanja novinara iz četiri medija koji su stalni saovornici te sedmične emisije, kazao da se Knežević "obrušio" na njega, jer je odbio da mu pruži političku zaštitu.

On je naveo da je drugi cilj afere "vaninstitucionalni pritisak na vlast s ciljem da se ona smeni".

Đukanović je Kneževića nazvao "odbjeglim tajkunom, besprizornim prevarantom, kliničkim megalomanom, ozbiljnim međunarodnim prevarantom, očajnikom", optužujući ga za kreiranje afere uz podršku "partijsko-medijske-NVO-vske mašinerije".

"Oni su ti koji obigravaju sve partijske adrese u Crnoj Gori sa željom da ih podstaknu na ulične proteste, oni su ti koji su svakodnevno na vezi sa Kneževićem. Oni su ti koji žele smenu vlasti", kazao je Đukanović.

Dodao je da su kreatori afere "podržani od pojedinih međunarodnih centara", ali nije imenovao kojih.

Vlasnik Atlas grupe je osumnjičen za više malverzacija kojima je navodno oštetio državu sa više stotina miliona evra. Knežević, koji se nalazi u Londonu, izneo je niz teških optužbi na račun Đukanovića, optužujući ga između ostalog da želi da preuzme njegove biznise, da je "glava hobotnice umešana u svaku privatizaciju".

U njegovoj IBM banci je uveden stečaj, dok je u Atlas banku uvedena privremena uprava Centralne banke. Kneževićeve tvrdnje potkrepljene video i audio zapisima, a koje su objavljene u medijima, rezultirale su istragom protiv bivšeg gradonačelnika, a sada Đukanovićevog savetnika, Slavoljuba Stijepovića.

On se sumnjiči za pomaganje u pranju novca, a u vezi sa donacijom za finansiranje kampanje vladajuće DPS. U pritvoru je i bivši viceguverner Velibor Milošević zbog Kneževićevih tvrdnji da ga reketirao kako bi podmitio ljude koji u Centralnoj banci rade kontrolu banaka.

Đukanović je negirao sve Kneževićeve optužbe, kazao da ne namerava da ponudi ostavku zbog afere koja od početka godine potresa Crnu Goru i tvrdi da niti Knežević "niti bilo ko drugi nikada nije došao u poziciju" da sa njim "razgovara o deobi profita, zajedničkom biznisu ..".

Sve optužbe Kneževića da je svojevremeno Đukanoviću kešom garantovao za kredit od milion i po ev ra kod londonske Pireus banke, da je ostao dužan na karticama koje je imao u njegovoj Atlas banci, te da mu je finansirao puteve u Dubai i Sen Trope, predsednik DPS-a je negirao i stavio u kontekst "pokušaja njegove moralne diskreditacije s ciljem promene vlasti".

"Nikada niko nije plaćao moje račune i odmore…To je apsolutna izmišljotina jednog očajnika koji je uništio svoje biznise…", kazao je Đukanović.

Predsednik države, međutim nije mogao da se seti koliko je iznosila kamata na kredit za koji je dok je bio u "predahu" od držvnih poslova keš kolateral za njega položio Knežević, a novac dala dvojica Đukanovićevih prijatelja.

Urednik Dana Nikola Marković je naveo da je reč o iznosu od 100.000 evra, te da to stoji u zvaničnoj dokumentaciji Đukanovićeve kompanije Kapital invest.

"Ne znam kolika je bila kamata, jer je to bilo 2007. godine", odgovorio je Đukanović uz napomenu da je dug vraćen i obećanje da će javnosi pružiti i tu informaciju

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side