19.03.2018 | 18:31h ► 20:17h Podgorica

Đukanović kandidat za predsednika Crne Gore

Đukanović kandidat za predsednika Crne Gore Foto: prtscr ytb
Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović kandidat je vladajuće partije za predsednika Crne Gore, odlučilo je danas Predsedništvo DPS-a.

U toku je glavni odbor partije koji bi trebalo da potvrdi odluku stranačkog predsedništva, preneli su podgorički mediji.

Đukanoviću se do sada tri puta povlačio s državnih dužnosti, a poslednji put je to učinio posle parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine, na kojima je pobedila njegova partija.

Pored Đukanovića, koji je imao najveću podršku u partiji, za predsedničkog kandidata bila je predložena i bivša ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić.

Parlamentarna opozicija imaće nekoliko kandidata.

Najveći deo opozicije podržao je bivšeg poslanika Mladena Bojanića, oko koga su se okupili Demokrate, Demokratski front (DF) i Građanski pokret URA.

Crna Gora prvi put ima i kandidatkinju za predsednicu, Draginju Vuksanović iz Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP). Nju je podržao Demos Miodraga Lekića.

Predsedničku kandidaturu najavio je i poslanik Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore, a u kampanju će i nekoliko nestranačkih ličnosti.

Treći predsednički izbori od obhnavljanja nezavisnosti Crne Gore su 15. aprila.

Rok za prijavu kandidata ističe 26. marta.

 

Đukanović najavljuje pobedu u prvom krugu

Kandidat crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) za predsednika Crne Gore Milo Đukanović izjavio je večeras da je njegova lična orjentacija bila da se ne kandiduje, ali da je prihvatio nominaciju zarad razvoja Crne Gore.

"Ova odluka je izraz moje odgovornosti prema onome što su tekovine i potrebe budućeg razvoja Crne Gore", kazao je Đukanović novinarima posle sednice Glavnog odbora DPS-a koji je večeras potvrdio njegovu kandidaturu za predsednika na izborima 15. aprila.

Saopšteno je da je Đukanovićeva kandidatura jednoglasna odluka predsedništva i glavnog odbora partije.

Đukanović, koji se tri puta povlačio s državnih funkcija, rekao je da je njegova lična orjentacija bila drugačija.

"Moja lična orjentacija je bila drugačija, međutim, kada se bavite poslom kojim se ja bavim više od četvrt veka onda imate partijske, lične i društvene obaveze. Smatramo i ja i GO i Predsedništvo da postoji potreba za ovakvim angažmanom u narednih pet godina, ne mislimo da smo zakasnili sa odlukom", kazao je lider DPS-a.

Po Đukanovićevim rečima, njegova partiji ima najveći potencijal za odgovorno vođenje države.

On je rekao da očekuje pobedu u prvom krugu, kao i da je spreman da "bude deo odgovornog tima državne politike Crne Gore".

Đukanoviću je ovo druga trka za predsednika. On je 1997. podine pobedio Momira Bulatovića posle raskola u DPS-u.

Predsednički izbori su zakazani za 15. april, a rok za predaju kandidatura je 26. mart.

Parlamentarna opozicija imaće nekoliko kandidata.

Najveći deo opozicije podržao je bivšeg poslanika Mladena Bojanića, oko koga su se okupili Demokrate, Demokratski front (DF) i Građanski pokret URA.

Crna Gora prvi put ima i ženu kandidata za predsednicu, Draginju Vuksanović iz Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP). Nju je programski podržao Demos Miodraga Lekića.

Predsedničku kandidaturu najavio je i poslanik Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side